Υλικά
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας, από τα πλευρά, κομμένο σε κύβους
200 γρ. πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε κύβους
50 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους
50 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους
500 γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς τα σπόρια τους και κομμένες σε κυβάκια
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και στη συνέχεια κομμένα σε ροδέλες
1 φαρδιά, κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες των 3 εκ.
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ. γ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια θυμάρι
275 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1-2 φύλλα δάφνη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 1 κ.σ ελαιόλαδο, σε μια φαρδιά, μαντεμένια κατσαρόλα (των 3, 5 λίτρων), κατάλληλη για φούρνο.
Πιέζουμε λίγο τους κύβους του κρέατος με τη λάμα του μαχαιριού σα να τους χτυπάγαμε και τους ροδίζουμε από όλες τις πλευρές, λίγους-λίγους, για 5-6 λεπτά, απομακρύνοντας από το τηγάνι όσους ρόδισαν πρώτοι.
Όταν τελειώσουμε με το κρέας, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά, αλλά ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε και το σκόρδο, ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό και πριν μαυρίσει ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, το θυμάρι, το κόκκινο κρασί, τις ελιές και τη δάφνη.
Αφήνουμε να πάρουν μια χαμηλή βράση, αλατοπιπερώνουμε κατά το δοκούν, κλείνουμε την κατσαρόλα μας με το καπάκι της και την μεταφέρουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, τον οποίο έχουμε προθερμάνει στους 140ο C.
Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα και 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες, σκεπάζουμε και πάλι το σκεύος και ψήνουμε το φαγητό για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κι οι πατάτες.
Θ.Τ.