Υλικά
Για το ρύζιΥλικά
1 κούπα ρύζι Αξιού
1 κουταλάκι μελάνι
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι ξύδι
1 1/2 κούπα ζωμό ψαριού
αλεύρι και αβγό για το τηγάνισμα
σησαμέλαιο παρθένο για το τηγάνισμα
Για το ψάρι
Φρέσκια σαρδέλα
Για το σιρόπι
1 κούπα λευκό κρασί
1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλάκι θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
1 κουταλάκι καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ενα μικρό κατσαρόλι και τα βράζουμε μέχρι να έχουμε εναα παχύρευστο σιρόπι, περίπου 15 λεπτά.
Το σουρώνουμε.Βάζουμε το ρύζι στο ζωμό του ψαριού, προσθέτουμε το μελάνι και το ξύδι και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνει.
Το αφήνουμε να κρυώσει απλωμένο σε ταψί.
Το σχηματοποιούμε σε μακρόστενο σχήμα με το χέρι και το περνάμε απο το αβγό και μετά τη φρυγανιά.
Το τηγανίζουμε ελαφρά στο σησαμέλαιο μέχρι να ροδίσει και το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει.Φιλετάρουμε την σαρδέλα και τοποθετούμε ενα φιλετάκι σαρδέλας πάνω απο κάθε κομμάτι ρύζι.
Ρίχνουμε μερικές σταγόνες σιρόπι και σερβίρουμε.