Follow us

Πίτσα κρητικιά, χωρίς σάλτσα ντομάτας, με απάκι και ξερό ανθότυρο

Πίτσα κρητικιά, χωρίς σάλτσα ντομάτας, με απάκι και ξερό ανθότυρο

Υλικά

Υλικά για 3 πίτσες σε ταψάκι των 30 εκ.

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16 γρ).

400 ml  χλιαρό νερό

1 κ. κ. ζάχαρη 

1/2 κ. κ. χοντρό αλάτι.

3 κ. κ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση (για 1 πίτσα) 

100 γρ. πάστα αγκινάρας (1 μικρό βαζάκι)

120 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού

100 γρ. ξερό ανθότυρο, τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού

150 γρ. απάκι ψιλοκομμένο σε φετούλες (κατά προτίμηση ένα όχι και τόσο καπνισμένο)

5-6 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα 

ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτσας

Παρασκευή

Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε μια λεκανίτσα και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε με μιας όλο το νερό και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά ζυμώνοντας το μέχρι να πάψει η ζύμη να κολλάει στα χέρια μας.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε μια ελαφριά λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα κι αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα, σε ζεστό μέρος.

Μόλις περάσει η 1 ώρα ζυμώνουμε ξανά και αφήνουμε και πάλι τη ζύμη να σταθεί, για 10-15 λεπτά.Ανοίγουμε ένα από τα κομμάτια της ζύμης με τον πλάστη και το τοποθετούμε σε στρογγυλό ταψάκι της πίτσας..

Τοποθετούμε επάνω στη ζύμη την πάστα της αγκινάρας και μοιράζουμε ομοιόμορφα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο καλά την πίτσα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230ο φούρνο, στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου, για 10 λεπτά και στην συνέχεια την ανεβάζουμε τη σχάρα μια βαθμίδα και ψήνουμε την πίτσα για άλλα 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα υλικά της γέμισης κι η ζύμη.

Ο χρόνος εξαρτάται βέβαια και από την κουζίνα του καθενός, οπότε καλό θα είναι να ελέγχουμε την πίτσα την ώρα που ψήνεται. Σημ:.

Μπορούμε να την χωρίσουμε σε τρία κομμάτια είτε για να φτιάξουμε 3 πίτσες είτε για να κρατήσουμε μια ποσότητα στην κατάψυξη.

Το κάθε 1/3 είναι αρκετό για μια πίτσα με διάμετρο 30 εκατοστών.

Επειδή αυτή η ζύμη είναι για 3 πίτσες και δίνουμε τη γέμιση για 1 επαναλαμβάνουμε τη συνταγή της ζύμης με άλλες 2 διαφορετικές γεμίσεις.Θ.Τ.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ψωµί από Αλεύρι Ολικής Άλεσης

Πώς θα φτιάξεις ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ψωµί Ζυµωτό

Η συνταγή για ζυμωτό ψωμί.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι