Υλικά
Υλικά
Για τη σάλτσα
80 ml ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ. κ. ξερή ρίγανη
1/2 κ. κ. μπούκοβο
αλάτι και πιπέρι
2 κ. σ. πελτές
800 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς τα σπόρια τους
Για τα σουτζουκάκια
Ελάχιστο ελαιόλαδο για το τηγάνι
1 αβγό χτυπημένο
1/4 μικρού κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
700 γρ κιμά γαλοπούλας
300 γρ σπανάκι βρασμένο και καλά στραγγισμένο
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
70 γρ. τριμμένη φρυγανιά
2 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ. σ. μαραθόσπορο, κοπανισμένο
1 κ. κ. ξύσμα λεμονιού
1 κ. κ. αλάτι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 5 λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη και το μπούκοβο, αλατοπιπερώνουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι τον πελτέ, διαλυμένο σε 1 κουταλιά νερό και μόλις αναμειχθεί με το μείγμα και σιγοβράσει μαζί του για 2-3 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και διαλύοντας τες με τα χέρια μας ή μια σπάτουλα.
Τα βράζουμε όλα μαζί για 20–25, μέχρι να πήξει η σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε ξανά αν χρειαστεί. Ανακατεύουμε τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ, ζυμώνουμε το μείγμα καλά και το πλάθουμε σε ρολάκια, σαν σουτζουκάκια ή σε μπάλες σαν κεφτέδες.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, το αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και απλώνουμε τα σουτζουκάκια μας στο ταψί και τα ψήνουμε στο γκριλ ή σε προθερμασμένο στους 190ο -200ο, φούρνο για 15-18 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος που επιλέξαμε.
Τη συνέχεια ρίχνουμε τα ψημένα σουτζουκάκια στη σάλτσα, ενόσω βράζει ακόμα, και τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά και να ανακατευτούν μαζί της. Θ.Τ.