Υλικά
1 χταπόδι 1800 γρ.Υλικά για 6 άτομα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια κριθαράκι ψιλό
2 ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 ?3 φλιτζανιού ούζο
1 φλιτζάνι από τον ζωμό του χταποδιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
λίγα κλαράκια μαϊντανό και άνηθο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Αφήνουμε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμετη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουμε με το καπάκι της.
Αφήνουμε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Το σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό.
Αφαιρούμε το δόντι και κόβουμε τα πλοκάμια σε φετάκια. Κόβουμε την κουκούλα στη μέση, την πλένουμε προσεκτικά να φύγει η άμμος και την ψιλοκόβουμε.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέσα σε μία γάστρα ή κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμαμέχρι να καλυφθεί από το λάδι.
Προσθέτουμε το χταπόδι, φέρνουμε μια δυο βόλτες και σβήνουμε με το ούζο.
Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον ζωμό του χταποδιού, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού,τον μαϊντανό, τον άνηθο και την ντομάτα. Βάζουμε στο φαγητό 6 φλιτζάνια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε στον φούρνο χωρίς καπάκι στους 200 °C για 35 – 40 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μια δυο φορές με μία ξύλινη κουτάλα.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Βασίλη Καλλίδη "'Αθενς Σπεσιάλ", εκδόσεις Πατάκη.