Υλικά
1 κιλό φρέσκιες σαρδέλεςΥλικά για 4-5 άτομα
6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 καυτερή πιπεριά
λίγη ρίγανη
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα λέπια και κόβουμε το κεφάλι με προσοχή. Ανοίγουμε τις κοιλιές τους με το δάχτυλό μας ή με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι, βγάζουμε τα εντόσθια και σιγά σιγά αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο.
Πλένουμε καλά τις σαρδέλες κάτω από τρεχούμενο νερό και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά. Αλατίζουμε τις σαρδέλες και τις κρατάμε στο ψυγείο για να μείνουν δροσερές. Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το περνάμε από το πολυμιξεράκι για να γίνει ψίχουλα.
Κρατάμε 1/2 φλιτζανιού τριμμένοψωμί και ανακατεύουμε το υπόλοιπο με το μισό ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σκόρδο περασμένο από τον ψιλό τρίφτη, την πιπερίτσα ψιλοκομμένη, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο.
Γεμίζουμε τις σαρδέλες,τις κλείνουμε απαλά και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο ψωμί, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνοστους 190 °C για 25 λεπτά.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Βασίλη Καλλίδη "Άθενς Σπεσιάλ", εκδόσεις Πατάκη.