Υλικά
Υλικά
1 μεγάλο άσπρο λάχανο
χυμό 1 λεμονιού
125 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
120 γρ ρύζι καρολίνα
120 γρ διάφορα μανιτάρια, κομμένα σε φετούλες
7-8 βρασμένα κάστανα, κομμένα σε κυβάκια
2 καρότα, τριμμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο στο τρίφτη
4 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο
65 ml ελαιόλαδο
χυμό 1/2 λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
1 κ. σ. κορν φλάουρ
Παρασκευή
Κόβουμε κι αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι από το κάτω μέρος του λάχανου.
Το βάζουμε να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα, με τόσο νερό που να το σκεπάζει.
Μόλις πάρει βράση το νερό υπολογίζουμε 6 λεπτά, αναποδογυρίζουμε το λάχανο και συνεχίζουμε να βράζουμε για άλλα 6 λεπτά.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά του και να κρυώσει.
Στη συνέχεια βγάζουμε ένα-ένα τα φύλλα του και τα απλώνουμε σε καθαρή επιφάνεια κι αφαιρούμε από τα φύλλα τα κοτσάνια τους.
Ετοιμάζουμε την γέμιση απλά αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και με ένα κουτάλι τοποθετούμε στο πάνω μέρος τους λίγη γέμιση, διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο άκρες δεξιά κι αριστερά, πάνω από τη γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό για να κλείσουμε μέσα του την γέμιση.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
Απλώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας μας 4-5 φύλλα από τα φύλλα του λάχανου, επιλέγοντας τα πιο σκισμένα ή χοντρά, που συνήθως τυλίγονται δύσκολα.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες, στον πάτο της κατσαρόλας, κυκλικά, από την περιφέρεια προς το κέντρο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, σχηματίζοντας στρώσεις, τη μία πάνω στην άλλη.
Περιχύνουμε με τον χυμό μισού λεμονιού και το μισό ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα βαρύ πιάτο, με διάμετρο ελάχιστα πιο μικρή από της κατσαρόλας μας.
Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να τους σκεπάσει κατά το ήμισυ.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και 5 λεπτά αργότερα αφαιρούμε προσεκτικά το πιάτο.
Την ώρα του σερβιρίσματος, βγάζουμε τους λαχανοντολμάδες από την κατσαρόλα και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτουμε στο ζεστό ακόμα ζωμό των ντολμάδων και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με το αλευρολέμονο αυτό τους λαχανοντολμάδες στην πιατέλα και τους σερβίρουμε ζεστούς. Θ.Τ.