Τυρόψωμο

Τυρόψωμο
Υλικά
1 κιλό αλεύρι μαλακό 
30 γρ. φρέσκια μαγιά 
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι αγελαδινό βούτυρο
1 φλιτζανάκι καλαμποκέλαιο 
3/4 του κιλού φέτα
2 ποτήρια χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι μαζί με το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. To ζυμώνουμε στο μίξερ ή με τα χέρια για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πολύ μαλακή ζύμη. Το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Κόβουμε τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια, ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αναμιγνύουμε με το καλαμποκέλαιο, λαδώνουμε το ταψί, παίρνουμε το κάθε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τα χέρια, μαζί με λίγο από το βούτυρο, σε φύλλο. Τρίβουμε τη φέτα και βάζουμε εναλλάξ κάθε φορά μία φύλλο με βούτυρο, μία φέτα, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, πάντα με τα χέρια. Στο τέλος διπλώνουμε τις γωνίες και το γυρίζουμε ανάποδα, το πατάμε με τα δάχτυλα, να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο που μας έμεινε την επιφάνειά του. Δεν το χαράζουμε ούτε το κόβουμε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη Κουζίνα», εκδόσεις Διάπλαση.


Σχόλια

Χ. Τάσσου 12/7/2016 12:09:47 μμ | Permalink # 17397

Δεν ξέρω αν το αναφέρει η κα Σπανού στο βιβλίο της αλλά η συνταγή είναι η λεγόμενη "στριφτόπιτα" η οποία είναι η κατεξοχήν πίτα των Σαρακατσάνων.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen