Υλικά
Για τη μαγιονέζαΥλικά (για περίπου 20 ψαροκροκέτες)
1/2 κουταλάκι σκόνη μουστάρδας
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
1/2 κουταλάκι ξίδι από λευκό κρασί
2 κρόκοι αυγών
1 2/3 του φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
Για τις κροκέτες
10 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το λευκό και το τρυφερό πράσινο τμήμα τους, ψιλοκομμένα
3 φλιτζάνια μαγειρεμένο λευκό ψάρι σε κομματάκια –μπακαλιάρος, πέρκα ή άλλο–, ξεκοκαλισμένο σχολαστικά
4 του φλιτζανιού φρέσκος αγριομάραθος, ψιλοκομμένος, φύλλα μάραθου ή άνηθος
4 του φλιτζανιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κουταλιές ούζο
2 κοφτές κουταλιές κύμινο
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
2 αυγά
αλεύρι
ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
1.
Ετοιμάζετε τη μαγιονέζα: Στο μίξερ χτυπάτε τα στεγνά υλικά για να αναμειχθούν.
Προσθέτετε το ξίδι και τους κρόκους και χτυπάτε μέχρι να έχετε ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σταγόνα σταγόνα, χτυπώντας μέχρι να πήξει το μείγμα.
Ρίχνετε εναλλάξ το λάδι και το λεμόνι, χτυπώντας μέχρι η μαγιονέζα να αποκτήσει υφή κρέμας.
Αν σας σβολιάσει, ξεκινάτε από την αρχή με τα στεγνά υλικά, το ξίδι και τους κρόκους, και ρίχνετε το σβολιασμένο μείγμα στο νέο την ώρα που αρχίζει να πήζει.
Συνεχίζετε ρίχνοντας το λεμόνι και το λάδι εναλλάξ.
Φυλάτε τη μαγιονέζα, σκεπασμένη, στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε – το πολύ για 24 ώρες.2.
Ετοιμάζετε τα μπουρεκάκια: Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια στο μίξερ.
Προσθέτετε το ψάρι και τα βότανα και τα χτυπάτε όλα μαζί για να αναμειχθούν.
Προσθέτετε το ούζο, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, και τα χτυπάτε.
Ρίχνετε τα αυγά και χτυπάτε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και πυκνόρρευστο.
Το μεταφέρετε σε μπολ και το φυλάτε σκεπασμένο στο ψυγείο για 1-2 ώρες ή μέχρι να σκληρύνει λίγο.3.
Βάζετε 1o φλιτζάνι αλεύρι σε πιάτο ή λαδόκολλα.
Βγάζετε το μείγμα ψαριού από το ψυγείο.
Παίρνετε 1 γεμάτη κουταλιά και φτιάχνετε ένα μπαλάκι 5 εκ.
Το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.4.
Ζεσταίνετε λίγο λάδι στο τηγάνι.
Το λάδι πρέπει να κάψει, αλλά να μην καπνίσει.
Βάζετε 4-5 μπουρεκάκια στο τηγάνι.
Τα αναποδογυρίζετε με σπάτουλα για να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Τα βγάζετε και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.
Αφαιρείτε το καμένο αλεύρι από το τηγάνι και ρίχνετε τα υπόλοιπα μπουρεκάκια.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Νταϊάνα Κόχυλα "Μεζές", εκδόσεις Μίνωας.