Υλικά
υλικά (για 6-8 άτομα)
100 γρ. άγριο ρύζι
130 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
320 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
250 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
100 γρ. μπέικον σε χοντρές φέτες
170 γρ. μαύρη σταφίδα
130 γρ. κράνμπερις
4 ξηρά βερίκοκκα ψιλοκομμένα
100 γρ. μήλα στάρκιν με τη φλούδα τους σε κυβάκια
2 κ.σ. κουκουνάρι
250 γρ. ζωμό κότας
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Βράζουμε το άγριο ρύζι με το ζωμό κότας (προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται), σκεπασμένο επί 40'-45'.
Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια και το ψήνουμε σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι χωρίς άλλη λιπαρή ουσία μέχρι να γίνει τραγανό.
Το κρατάμε στην άκρη, αφήνοντας το λίπος στο τηγάνι.
Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε 2 κ.σ βούτυρο και βάζουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15' περίπου.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το άγριο ψημένο ρύζι, προσθέτουμε 1 1/2 φλ.τσ.
νερό, το λευκό ρύζι, όλα τα ξηρά φρούτα, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι, προσέχοντας μήπως χρειαστεί νερό.
Τα τελευταία 10' προσθέτουμε τα μήλα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σε μικρό τηγάνι λυώνουμε λίγο βούτυρο και καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι ανακατεύοντας συνέχεια να μην αρπάξει.
Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το μείγμα κρεμμυδιού-μπέικον.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε το μείγμα καλά.
Γεμίζουμε με αυτή τη γέμιση τη γαλοπούλα ή μια κότα ή την σερβίρουμε στο πλάι, σαν συνοδευτικό.