Follow us

Σύγχρονη ελληνική χωριάτικη σαλάτα με σπανάκι, ρεβίθια και δεματάκια φέτας (του Jamie Oliver)

Σύγχρονη ελληνική χωριάτικη σαλάτα με σπανάκι, ρεβίθια και δεματάκια φέτας (του Jamie Oliver)

Υλικά

Υλικά για 4 μερίδες

Για τα δεματάκια

1 κονσέρβα (400 γρ.) ρεβίθια

100 γρ. τυρί φέτα

100 γρ. τρυφερό σπανάκι

1 λεμόνι

1/2 κουταλάκι γλυκιά καπνιστή πάπρικα

4 μεγάλα φύλλα κρούστας 

ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα

1 αγγούρι

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι

1/2 ματσάκι ανάμεικτο, φρέσκο κόλιανδρο και δυόσμο

20 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα

1 χούφτα μαύρες ελιές 

(με το κουκούτσι)

650 γρ. ώριμες ντομάτες

1 μαρούλι

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

γιαούρτι άπαχο

ρευστό μέλι

Παρασκευή:

Συγκεντρώνουμε όλα τα εργαλεία: φούρνος στους 220?C / ένδειξη 7 σε φούρνο υγραερίου, μίξερ (λεπίδα του μπολ, χοντρός δίσκος κοπής και λεπτός δίσκος κοπής), μεσαίο πυρίμαχο τηγάνι (μέτρια φωτιά), μεσαίο τηγάνι (μέτρια φωτιά).Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με τη φέτα, το σπανάκι, το ξύσμα λεμονιού και την πάπρικα.

Τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Διπλώνουμε ένα μεγάλο φύλλο κρούστας στη μέση και ρίχνουμε το 1/4 του μείγματος στο κέντρο, ενώ πατάμε με τον αντίχειρα στη μέση της γέμισης, ώστε να έχει χώρο να απλωθεί καθώς θα ψήνεται.

Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και πιέζουμε τις άκρες με το δείκτη και τον αντίχειρα, ώστε να φτιάξουμε ένα πολύ χαλαρό δεματάκι.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για να φτιάξουμε 4 δεματάκια.

Τα βάζουμε στο πυρίμαχο τηγάνι με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανός ο πάτος τους.

Ακολούθως τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά.Περνάμε στο μίξερ τον χοντρό δίσκο κοπής.

Με πιρούνι ξύνουμε κατά μήκος το αγγούρι από πάνω ως κάτω και επαναλαμβάνουμε γύρω-γύρω.

Το κόβουμε σε χοντρές φέτες στο μίξερ.

Περνάμε στο μίξερ τον λεπτό δίσκο κοπής και κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, καθαρισμένο.

Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ, αλατίζουμε και στύβουμε από πάνω το χυμό του ξυσμένου λεμονιού.

Ανακατεύουμε, ζουλώντας τα λαχανικά με τα χέρια μας.

Ψιλοκόβουμε τα περισσότερα φυλλαράκια κόλιανδρου και δυόσμου, και τα προσθέτουμε από πάνω.Βάζουμε τα αμύγδαλα και τις ελιές στο άδειο τηγάνι, μαζί με 1 κουταλιά ελαιόλαδο.

Κόβουμε σε χοντρές φέτες τις ντομάτες και τις αραδιάζουμε συμμετρικά σε μεγάλη πιατέλα.

Ψιλοκόβουμε το μαρούλι και το προσθέτουμε στην πιατέλα.

Από πάνω, ρίχνουμε το μείγμα του αγγουριού με το κρεμμύδι.

Ραντίζουμε με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το περιεχόμενο του τηγανιού.

Σερβίρουμε τα δεματάκια με 1 γεμάτη κουταλιά γιαούρτι το καθένα και τα ραντίζουμε γενναιόδωρα με μέλι.

Συνοδεύουμε με τη σαλάτα.Σημ.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Jamie Oliver «15λεπτα γεύματα» των εκδόσεων Διόπτρα.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.