Follow us

Χορτοφαγικό τσίλι με τραγανή τορτίγια και αβοκάντο σαλάτα (του Jamie Oliver)

Χορτοφαγικό τσίλι με τραγανή τορτίγια και αβοκάντο σαλάτα (του Jamie Oliver)

Υλικά

Υλικά για 4 μερίδες

Για το τσίλι και το ρύζι

1 αποξηραμένη καπνιστή πιπεριά χαλαπένιο ή άντσο

1/2 φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά

1 κόκκινο κρεμμύδι

1 κουταλάκι γλυκιά καπνιστή πάπρικα

1/2 κουταλάκι σπόρους κύμινου

1-2 σκελίδες σκόρδο

1 μεγάλο ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο

ελαιόλαδο

2 πιπεριές διαφορετικού χρώματος

1 κονσέρβα (400 γρ.) ρεβίθια

1 κονσέρβα (400 γρ.) μαύρα φασόλια

700 γρ. ντομάτα πασάτα

250 γρ. ανάμεικτο μακρύκοκκο 

άγριο ρύζι, βρασμένο

Για τη σαλάτα

4 μικρές τορτίγιες από καλαμποκάλευρο

2 ώριμα αβοκάντο

3 γεμάτες κουταλιές γιαούρτι άπαχο, συν μια ποσότητα για το σερβίρισμα

2 γλυκολέμονα (λάιμ)

1 μαρούλι

1/2 αγγούρι

1 φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά

1 χούφτα ώριμα ντοματίνια

Παρασκευή:

Συγκεντρώνουμε όλα τα εργαλεία: φούρνος στους 200?C/ ένδειξη 6 σε φούρνο υγραερίου, μίξερ (λεπίδα του μπολ), μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα με καπάκι (δυνατή φωτιά), ραβδομπλέντερ.Βάζουμε στο μίξερ τις καυτερές πιπεριές, το κόκκινο κρεμμύδι (ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση), την πάπρικα και τους σπόρους κύμινου.

Λιώνουμε μέσα το αξεφλούδιστο σκόρδο με τον πολτοποιητή και προσθέτουμε τους μίσχους του κόλιανδρου (κρατάμε στην άκρη τα φύλλα), μαζί με 2 κουταλιές λάδι.

Τα χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν.

Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις 2 πιπεριές, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες, τα ρεβίθια και τα μαύρα φασόλια, στραγγισμένα, μία πρέζα αλατοπίπερο και την ντομάτα πασάτα.

Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το καπάκι.

Διπλώνουμε τις τορτίγιες στη μέση, τις κόβουμε σε λωρίδες μισού εκατοστού και τις αραδιάζουμε σε ταψί.

Τις βάζουμε στο φούρνο, ώσπου να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές.Παίρνουμε μια κανάτα και ρίχνουμε μέσα το μεγαλύτερο μέρος των φύλλων κόλιανδρου, μαζί με 1 πρέζα αλατοπίπερο, μισό καθαρισμένο αβοκάντο, το γιαούρτι και το χυμό 2 γλυκολέμονων.

Τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρουν μεταξένια υφή.

Δοκιμάζουμε το τσίλι και ρυθμίζουμε αναλόγως τα καρυκεύματα, αφήνοντας την κατσαρόλα ξεσκέπαστη.

Βγάζουμε τις τορτίγιες από το φούρνο και τις μεταφέρουμε σε μπολ.

Βάζουμε τα φύλλα μαρουλιού στο μπολ.

Με κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα του αβοκάντο και την προσθέτουμε.

Με τον αποφλοιωτή κόβουμε το αγγούρι σε λωρίδες, ψιλοκόβουμε μισή καυτερή πιπεριά και τα σκορπίζουμε πάνω από τη σαλάτα.Κάνουμε μια γούβα στο κέντρο του τσίλι και ρίχνουμε το βρασμένο ρύζι.

Τοποθετούμε το καπάκι για τα τελευταία λίγα λεπτά, ώστε να ζεσταθεί καλά το ρύζι.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα φύλλα κόλιανδρου.

Ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη καυτερή πιπεριά και τη σκορπίζουμε από πάνω, μαζί με τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση.

Τα ανακατεύουμε και ολοκληρώνουμε το σερβίρισμα με το γιαούρτι.Σημ.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Jamie Oliver «15λεπτα γεύματα» των εκδόσεων Διόπτρα.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.