Υλικά
υλικά
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο (προτιμάμε το φρέσκο αγελαδινό)
4 αβγά
1/2 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 πορτοκάλι ακέρωτο, το χυμό και το ξύσμα
για το γκλάσο:
1 πορτοκάλι ακέρωτο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο, βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ μακρόστενη και την ντύνουμε με χαρτί ψησίματος που βουτυρώνουμε επίσης.
Λυώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Χωρίζουμε τα αβγά.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το μίξερ χειρός, μέχρι να πάρουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το λυωμένο βούτυρο και χτυπάμε προσθέτοντας λίγο-λίγο τον χυμό του πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε σε δόσεις στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι ή σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και το ψήνουμε για 10' στους 200ο, κατεβάζοντας κατόπιν τη θερμοκρασία στους 170ο.
Ψήνουμε ακόμα 40'.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε το χαρτί και το καλύπτουμε με το γκλάσο.
Για να φτιάξουμε το γκλάσο πλένουμε το πορτοκάλι, παίρνουμε το ξύσμα στον ψιλό τρίφτη και το στύβουμε.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα και βράζουμε για 5' περίπου.
Αφήνουμε να γίνει χλιαρό πριν το απλώσουμε.