Υλικά
υλικά (για μια φόρμα 23 εκ.)
για τη βάση:
180 γρ. μπισκότα digestive
80 γρ. φρέσκο βούτυρο λυωμένο
για τη γέμιση:
450 γρ. τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
150 ml κρέμα γάλακτος πλήρη
150 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αβγά, χωρισμένα
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
25 γρ. αλεύρι
8 πορτοκάλια ακέρωτα
200 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. λικέρ Κουαντρό ή Γκραν Μαρνιέ
παρασκευή
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε ψίχουλα και τα αναμειγνύουμε με το βούτυρο.
Βάζουμε το μείγμα στον πάτο μιας φόρμας περίπου 23 εκ.
με έλασμα και πιέζουμε αρκετή ώρα με τη ράχη ενός κουταλιού, να πετρώσει.
Τη βάζουμε στο ψυγείο ενώ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ανάβουμε το φούρνο στους 160ο.
Παίρνουμε το ξύσμα από 2 πορτοκάλια και στύβουμε το ένα.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο (50 γρ.), τη ζάχαρη άχνη, το τυρί, το αλεύρι, τους κρόκους των αβγών (κρατάμε τα ασπράδια), το χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν κρέμα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ελαφριά σαντιγί και την προσθέτουμε απαλά στο μείγμα με κουτάλι.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και τα προσθέτουμε στο μείγμα με κουτάλι σε 4 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι.
Αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ως 1 1/2 ώρα, οπότε η κρέμα μόλις θα "στέκεται".
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το γλυκό να κρυώσει με την πόρτα μισάνοιχτη, για 1 ακόμη ώρα.
Για να φτιάξουμε τα καραμελωμένα πορτοκάλια: καθαρίζουμε βαθιά τα πορτοκάλια με κοφτερό μαχαιράκι (να κοπεί και το λευκό μέρος) και τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια, αφαιρώντας κουκούτσια και μεμβράνες (μαζεύουμε τους χυμούς που πέφτουν σε βαθύ πιάτο).
Τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα ραντίζουμε με το λικέρ.
Βάζουμε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι με 150 ml νερό και την αφήνουμε να λυώσει σε χαμηλή φωτιά.
Όταν λυώσει δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει το σκούρο χρώμα της καραμέλας και τότε βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά.
Ρίχνουμε 2 κ.σ από τους χυμούς που άφησαν τα πορτοκάλια και ανακατεύουμε ελαφρά, να γίνει σαν πηχτό σιρόπι.
Ρίχνουμε το σιρόπι στα πορτοκάλια και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Όταν κρυώσει εντελώς το τσίζκεικ το σερβίρουμε βάζοντας στο πλάι κάθε κομματιού μερικά φετάκια πορτοκαλιού με το σιρόπι τους.