Υλικά
υλικά για 3 μπέργκερ
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος με αρκετό λίπος (ή μοσχαρίσιος με 1/3 αρνίσιο) περασμένος μια φορά από τη μηχανή
2 χοντρές φέτες χωριάτικο λευκό ψωμί χωρίς κόρα, μουλιασμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
1 σκ. σκόρδο τριμμένο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
3 φέτες τυριού: γραβιέρα, γκούντα ή κασέρι
1 σφιχτή ντομάτα σε φέτες
3 φύλλα από καρδιά μαρουλιού
3 ψωμάκια για χάμπουργκερ
για τη σως:
3 κ.σ. μαγιονέζα, 2 κ.σ. κέτσαπ, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί
παρασκευή
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αρκετά, με προσοχή να μην καούν και μυρίσουν.
Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για 5'-6' και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Συνεχίζουμε μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και τα σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι.
Αφαιρούμε το 1/3 των κρεμμυδιών από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη.
Ζυμώνουμε τον κιμά με αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι του τηγανιού μαζί με τη σάλτσα του.
Πλάθουμε τρία μεγάλα μπιφτέκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν τουλάχιστον 30' (αυτό δεν είναι απαραίτητο αλλά βελτιώνει τη γεύση).
Αλείφουμε ένα τηγάνι (κανονικό ή με αυλάκια) με το βούτυρο και όταν κάψει καλά ακουμπάμε τα μπιφτέκια, στην αρχή για 1' σε δυνατή φωτιά και κατόπιν σε μέτρια.
Τα ψήνουμε 3'-4' περίπου από κάθε πλευρά (ανάλογα και με το πάχος τους) με προσοχή να παραμείνουν ζουμερά.
Πριν τα βγάλουμε ακουμπάμε επάνω σε καθένα από μια φέτα τυρί, που θα αρχίσει να λυώνει από τη ζέστη.
Τα κρατάμε σε πιάτο σκεπασμένα.
Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ακουμπάμε στο ίδιο τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, ψήνοντας μέχρι να ροδίσουν.
Βάζουμε σε κάθε ψωμάκι ένα μπιφτέκι με το τυρί του, μερικά από τα κρεμμύδια που κρατήσαμε, ένα κομμάτι μαρούλι, λίγη σως, μια φέτα ντομάτας, ξανά σως και σκεπάζουμε με το άλλο μισό ψωμάκι.
Σερβίρουμε αμέσως.tips: τα κρεμμύδια και τα μπιφτέκια μπορούν να είναι έτοιμα πολύ νωρίτερα, περιορίζοντας το χρόνο προετοιμασίας μόνο στο ψήσιμο.