Follow us

Γιαούρτι

Γιαούρτι

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι. Αυτό, άλλωστε, θα έλεγε και κάθε Ελληνίδα γιαγιά που θα είχε πρόσβαση σε φρέσκο πρόβειο γάλα! Το Γιαούρτι είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία σε πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία (π.χ. ασβέστιo, φώσφορο) και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Επίσης, ως ζυμούμενο προϊόν με ζωντανές καλλιέργειες μικροοργανισμών, μπορεί να βελτιώσει και να ενισχύσει την ωφέλιμη μικροχλωρίδα του λεπτού εντέρου.

Υλικά
Αγελαδινό ή πρόβειο γάλα (νωπό), 5 λίτρα και όσο πιο φρέσκο γίνεται! Η ποιότητα του γάλακτος είναι πολύ σημαντική και πρέπει να ψάξετε λίγο ώστε να το βρείτε από μία φάρμα ή κτηνοτροφική μονάδα. Σε κάθε περίπτωση, το γάλα πρέπει να είναι ελεγμένο και απαλλαγμένο από αντιβιοτικά, νερό και αυξημένο μικροβιακό φορτίο. Η παστερίωση γίνεται στους 90°C για 5 λεπτά (βλέπε διαδικασία παραγωγής).
Καλλιέργεια Γιαουρτιού (Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus) ή Γιαούρτι εμπορίου με ζωντανή καλλιέργεια (100 g).

Εξοπλισμός
Αναδευτήρας (κουτάλα ή σύρμα)
Μεγάλη κατσαρόλα
Κουτάλα (τεφλόν ή ανοξείδωτη) σε επαφή με τρόφιμα
Θερμόμετρο
Πλαστική σύριγγα (αν φτιάξετε γιαούρτι με πέτσα) ακολούθως να Ζυγαριά κουζίνας
Πλαστικά ή γυάλινα δοχεία (με σήμανση «κατάλληλο για τρόφιμα»)
pHμετρο

Γενικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο εξοπλισμός που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα θα πρέπει να πλυθεί πολύ καλά με απορρυπαντικό και ακολούθως να απολυμανθεί.

Διαδικασία

1 Βάζετε το γάλα στην κατσαρόλα και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φω-τιά με συνεχή ανάδευση. Ο στόχος είναι να θερμάνετε το γάλα στους 90°C (έλεγχος με θερμόμετρο) και να παραμείνει σε αυτή τη θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά.
2 Στη συνέχεια κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το γάλα να κρυώσει στους 45°C, με κλειστό καπάκι και περιοδική ανάδευση για να μη σχηματιστεί πέτσα στην επιφάνεια.
3 Μεταφέρετε μισό ποτήρι γάλα και σε αυτό προσθέτετε την καλλι-έργεια γιαουρτιού (σε ποσότητα ανάλογα με την ετικέτα – ζυγίστε με ακρίβεια) ανακατεύοντας με ένα κουταλάκι για να διαλυθεί.
4 Προσθέτετε την καλλιέργεια ή 100 g γιαούρτι εμπορίου στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί καλά.
5 Μεταφέρετε το γάλα με την καλλιέργεια σε καθαρά δοχεία (π.χ. πλαστικά δοχεία των 500 ml με καπάκι) και τα τοποθετείτε στο φούρνο σε θερμοκρασία 45°C (σε φούρνους με ηλεκτρονική ένδειξη, αλλιώς σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια κουβέρτα). Τα αφήνετε να επωάσουν (στη συγκεκριμένη και σταθερή θερμοκρασία) για 3 περίπου ώρες.
6 Μετά από 3 ώρες ελέγχετε με ένα κουταλάκι αν έχει πήξει το γιαούρτι (ιδανικά το γιαούρτι σας θα πρέπει να κολλάει στο κουταλάκι – αν έχετε pHμετρο η μέτρηση θα πρέπει να είναι 4,5-4,6). Αν είναι έτοιμο, το μεταφέρετε αμέσως στο ψυγείο.
7 Μόλις κρυώσει καλά (μερικές ώρες) το γιαουρτάκι σας είναι έτοιμο.

Συνταγή από το βιβλίο "φτιάχνω μόνος μου τυρί και γιαούρτι" των Θωμά Μπίντση - Φώτη Παπαδήμα, Εκδόσεις Ψύχαλου.

Επίσης...

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές