Υλικά
υλικά για 4-6 άτομα
500 γρ. ταλιατέλες
500 γρ. μέτριες γαρίδες με κέλυφος, ωμές (κατά προτίμηση φρέσκιες)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες (το λευκό τμήμα)
1 κ.σ. κάππαρη
10-12 κλωστούλες σαφράν
1 λεμόνι ακέρωτο, το ξύσμα
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε ωμές τις γαρίδες.
Βράζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη σε 1 1/2 φλ.τσ.
νερό και σουρώνουμε το ζουμί τους.
Βάζουμε το σαφράν σε 1/3 φλ.
από αυτό το χλιαρό ζουμί, να σταθεί για 10'.
Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό στο οποίο προσθέτουμε και το υπόλοιπο ζουμί από τις γαρίδες, φροντίζοντας να τα στραγγίξουμε al dente.
Σε μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε ελαφρά το κρεμμύδι και την κάππαρη.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε 3'-4', μέχρι να γίνουν ρόζ.
Αλατίζουμε.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το σαφράν με το νερό του και το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνουμε, τέλος, τον άνηθο και πιπέρι.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στα στραγγισμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά στη φωτιά για 2'-3'.
Σερβίρουμε αμέσως.