Υλικά
υλικά
225 γρ. αλεύρι
225 γρ. ζάχαρη
225 γρ. φρέσκο βούτυρο που έχουμε αφήσει να μαλακώσει
4 αβγά
4 κ.σ. κακάο σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. κουβερτούρα τουλ. 60% κακάο
100 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο και βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ 25 εκ.
χωρίς οπή.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει πολύ αφράτο.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, χτυπώντας καθένα να ενωθεί στο μείγμα.
Προσθέτουμε το κακάο και χτυπάμε να ενσωματωθεί.
Εχουμε αναμείξει χωριστά το αλεύρι με το μπέικιν.
Το προσθέτουμε τμηματκά στο μείγμα, χτυπώντας λίγο, όσο χρειάζεται για να γίνει ομοιογενές.
Πασπαλίζουμε τη βουτυρωμένη φόρμα με λίγο αλεύρι και χτυπάμε να φύγει το περίσσευμα.
Ψήνουμε το κέικ για 30'-33'.
Το βγάζουμε από το φούρνο και τα φήνουμε 4'-5' να κρυώσει.
Κατόπιν το μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσει τελείως.
Για να φτιάξουμε την γκανάς με την οποία θα γκλασάρουμε το γλυκό, κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια.
Την βάζουμε σε τηγανάκι, επάνω από καυτό νερό, ώστε να λυώσει με τη θερμότητα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει τελείως.
Προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί τελείως και να γίνει μια κρέμα ομοιογενής.
Την αφήνουμε να κρυώσει 10'-15'.
Κατόπιν τη ρίχνουμε επάνω στο κέικ και αφήνουμε να κυλήσει ελεύθερα στα πλάγια ή τη στρώνουμε με μαχαίρι.
Μπορούμε, ακόμα, να κόψουμε το κέικ στη μέση οριζόντια -όταν έχει κρυώσει τελείως- και να βάλουμε μια στρώση γκανάς στη μέση.
Με την υπόλοιπη καλύπτουμε την επιφάνεια.