Follow us

Μπακαλιαρόπιτα από τα Φωκάτα της Κεφαλλονιάς (από το «Ημερολόγιο 2013 Αγίων Εδέσματα», της Σοφίας Σουλή)

Μπακαλιαρόπιτα από τα Φωκάτα της Κεφαλλονιάς (από το «Ημερολόγιο 2013 Αγίων Εδέσματα», της Σοφίας Σουλή)

Υλικά

Υλικά:

(Παραδοσιακό φαγητό για τη γέννηση του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου)

1 φύλλο μπακαλιάρου αλμυρό

1 κούπα ρύζι καρολίνα

1/2 κούπα ελαιόλαδο

3 ντομάτες ψιλοκομμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο, σάψιχο (ντόπιο αρωματικό βότανο) ψιλοκομμένα

1/2 κουταλάκι κανέλα

1/2 κουταλάκι μπαχάρι

πιπέρι

Για το φύλλο

500 γραμμ. αλεύρι

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

1 ποτηράκι κρασί

λίγο χλιαρό νερό

λίγο αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίστε τον μπακαλιάρο, κόψτε τον σε κομμάτια και τοποθετήστε τα σε μια λεκάνη με νερό για 12-14 ώρες.

Αλλάξτε τρεις, τέσσερις φορές το νερό.Βγάλτε τον μπακαλιάρο από το νερό, στραγγίστε τον και ζεματίστε τον για 3 λεπτά σε βραστό νερό.

Τρίψτε τον μπακαλιάρο και χωρίστε τον σε ίνες.

Βάλτε το κρεμμύδι να σοταριστεί ελαφρά και μαζί το σκόρδο κι έπειτα προσθέτετε τον μπακαλιάρο, το ρύζι και τις ντομάτες.

Μαγειρέψτε τα για 5 λεπτά, στη συνέχεια ρίξτε τα μπαχαρικά και τέλος τα αρωματικά βότανα.

Ανακατέψτε καλά.Ετοιμάστε το φύλλο με αυτόν τον τρόπο:Σε μια λεκάνη ρίξτε το αλεύρι και κάνοντας μια λακκούβα στη μέση, προσθέστε εκεί το κρασί, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Ανοίξτε δύο φύλλα.

Σε καλά λαδωμένο ταψί στρώστε πρώτα στη βάση του το ένα και αδειάστε το μίγμα του μπακαλιάρου.

Απλώστε από πάνω το δεύτερο φύλλο και κλείστε καλά να μη φαίνεται η γέμιση.Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια, λαδώστε την επιφάνεια του φύλλου και ραντίστε τη με λίγο νεράκι.

Ψήστε την πίτα στους 200 βαθμούς για μια ώρα, ώσπου να ροδίσει.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.