Follow us

Χοιρινό μπούτι γεμιστό στο φούρνο

Χοιρινό μπούτι γεμιστό στο φούρνο

Υλικά

υλικά γιά 8 άτομα

3 κιλά χοιρινό μπούτι με την πέτσα του (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκκαλο και να το ανοίξει γιά γέμισμα)

γιά τη γέμιση:

7-8 σκ. σκόρδου, ψιλοκομμένες

3 ξινόμηλα καθαρισμένα, κομένα σε κυβάκια και ραντισμένα με λεμόνι

6 ξερά δαμάσκηνα χοντροκομμένα

1 κ.σ. φυλλαράκια δεντρολίβανου ψιλοκομμένα 

3 κ.σ. μέλι

3 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν

1 μεγάλο πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα

1 φλ.τσ. Μαυροδάφνη

1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

1/2 φλ.τσ. φρυγανιά τριμμένη

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λαδόκολλες και σπάγγος γιά το δέσιμο

παρασκευή

Σε ένα μπολ χτυπάμε το μισό ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το σκόρδο, μία κ.σ μέλι, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.

Απλώνουμε στον πάγκο τρία παράλληλα κομμάτια σπάγγου και ακουμπάμε επάνω δύο λαδόκολλες σε μέγεθος αρκετό γιά να τυλίξουν το κρέας.

Λαδώνουμε την επιφάνεια και ακουμπάμε επάνω το κρέας, ανοιγμένο.

Το αλείφουμε καλά σε όλο το εσωτερικό του με το μείγμα που ετοιμάσαμε και βάζουμε στη μέση τα ξινόμηλα και τα δαμάσκηνα.

Πιάνουμε την πλευρά από τις λαδόκολλες που είναι μπροστά μας και τυλίγουμε το κρέας σε σφιχτό ρολό, προσέχοντας να γυρίσουμε τις άκρες του ελαφρώς προς τα μέσα, γιά να κλείσουν τη γέμιση.

Τυλίγουμε καλά κατόπιν το χαρτί, γυρίζουμε τις άκρες του και το δένουμε σε τρία σημεία με τους σπάγγους.

Το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, αρκετά βαθύ αλλά όχι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος του ρολού, προσέχοντας να είναι το τελείωμα του χαρτιού προς τα πάνω.

Ρίχνουμε στον πάτο το κρασί, το χυμό πορτοκαλιού, τους γλυκάνισους και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε γιά 1 ώρα.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160ο και ψήνουμε γιά 1 ώρα ακόμα.

Κατόπιν δυναμώνουμε το φούρνο στους 190ο.

Βγάζουμε το σκεύος, ξετυλίγουμε προσεκτικά το κρέας, το αλείφουμε με το ζουμί του και το μέλι και το ξαναβάζουμε μέχρι να ροδίσει.

Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.

Το γυρίζουμε γιά να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε να σταθεί 30'.

Αφαιρούμε τη σάλτσα και την περνάμε από σουρωτήρι.

Αν είναι πολύ αραιή τη βάζουμε να βράσει, μέχρι να μείνει περίπου 1 1/2 φλ.τσ.

Κόβουμε το κρέας με καλό μαχαίρι σε μέτριες φέτες, τις βάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.