ΥΛΙΚΑ για τέσσερις μερίδες
1/2 κιλό ρεβίθια
3 πράσα
φλούδα από 1/2 μανταρίνι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι
μαύρο πιπέρι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι ρύζι άβραστο για γαρνιτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένεις τα ρεβίθια και τα βάζεις να μουλιάσουν σε ζεστό νερό, όπου έχεις ρίξει ένα κουταλάκι αλάτι. Τα αφήνεις εκεί 8-10 ώρες και τα βάζεις να βράσουν για μισή μόνο ώρα. Μετά τα σουρώνεις και τα βάζεις σε πυρέξ. Επίσης, προσθέτεις τα πράσα –μόνο το τρυφερό μέρος– κομμένα σε λεπτές ροδέλες και τη φλούδα από το μανταρίνι κομμένη σε πολύ λεπτά λουριδάκια. Μαζί βάζεις ½ κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι, το μαύρο πιπέρι, το ανάλογο αλάτι και νερό βραστό που να φτάνει 3 εκατοστά πάνω από τα ρεβίθια. Βάλε τα στο φούρνο στους 200°C και άφησέ τα να ψηθούν. Να τα παρακολουθείς κάθε τόσο μήπως χρειαστούν νερό. Αν δεις ότι χρειάζονται, ρίξε βραστό νερό. Όταν τα ρεβίθια γίνουν τρυφερά και λιώνουν με μικρή πίεση, ρίξε στο ταψί το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο και δοκίμασε το αλάτι. Όταν είναι έτοιμα –δεν πρέπει να είναι στεγνά– πρόσεξε τα υγρά τους να είναι στο επίπεδο των ρεβιθιών γιατί, αφού τα ξεφουρνίσεις, θα απορροφήσουν υγρά και θα στεγνώσουν. Προσοχή λοιπόν να είναι μελάτα. Άφησέ τα πάντως να «σταθούν» 15 τουλάχιστον λεπτά πριν τα σερβίρεις.
Πρόσεξε μια κρίσιμη λεπτομέρεια: Αν έχεις χρόνο, αξίζει να σιγομαγειρέψεις τη ρεβιθάδα. Σε αυτή την περίπτωση, σκεπάζεις το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο και αφήνεις το φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά. Έπειτα τον χαμηλώνεις στους 120°C και συνεχίζεις το ψήσιμο για 5 ώρες. Συνδύασε κάθε μερίδα με ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι ή μπασμάτι και έχεις ένα καταπληκτικό συνδυασμό αμινοξέων σε ένα και μόνο πιάτο. Μια μερίδα τυρί θα το έκανε ένα εξαιρετικό πλήρες γεύμα.
Συνταγή από το βιβλίο «Σεφ στο… παρά πέντε» του Ευάγγελου Ζουμπανέα
Σελ. 272
Τιμή: 19,00 ευρώ
Εκδόσεις Μεταίχμιο