Follow us

Πολύσπορο ψωμί με ηλιόσπορους

Πολύσπορο ψωμί με ηλιόσπορους

Υλικά

υλικά

2 κουταλιές μελάσα

140 γρ. (½  φλιτζάνι συν 1 κουταλιά) χλιαρό νερό

100 γρ. (2/3 φλιτζανιού) ψιλοκομμένη σίκαλη 

140 γρ. (1 φλιτζάνι) μαύρο αλεύρι σίκαλης

40 γρ. (1/3 φλιτζανιού) σιταρένιο αλεύρι ή αλεύρι σίκαλης

10 γρ. (2 κουταλάκια) αλάτι

100 γρ. (2/3 φλιτζανιού) ηλιόσπορους

6 γρ. νωπή μαγιά ή 3 γρ. (1 κουταλάκι) ξηρή μαγιά

80 γρ. (1/3 φλιτζανιού) χλιαρό νερό

250 γρ. (? φλιτζανιού) προζύμι από σίκαλη

φόρμα ψωμιού του μισού κιλού, αλειμμένη με φυτικό λάδι

παρασκευή

1.

Διαλύετε την μελάσα με τα 140 γρ.

νερό σε (μεγαλύτερο) μπωλ.2.

Προσθέτετε την σίκαλη και αναμειγνύετε.

Σκεπάζετε το μείγμα και το αφήνετε κατά μέρος.

Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.3.

Ανακατεύετε τα αλεύρια, το αλάτι και τους σπόρους σε άλλο (μεγαλύτερο) μπωλ και το αφήνετε κατά μέρος.

Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.4.

Διαλύετε την μαγιά με τα 80 γρ.

νερό σε (μικρότερο) μπωλ, μετά προσθέτετε το προζύμι.

Αυτό είναι το υγρό μείγμα.5.

Προσθέτετε το ξηρό μείγμα στο μείγμα σίκαλης.

Τώρα προσθέτετε το υγρό μείγμα. 6.

Αναμειγνύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά.7.Σκεπάζετε με το μπωλ όπου είχατε ετοιμάσει το ξηρό μείγμα και το αφήνετε κατά μέρος για 1 ώρα.8.Μετά από 1 ώρα, μεταφέρετε την ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα.

Βουτάτε πλαστική σπάτουλα ή κουτάλι σε νερό και το χρησιμοποιείτε για να ισιώσετε την επιφάνεια ζύμης.9.Σκεπάζετε την φρατζόλα και την αφήνετε να φουσκώσει για 30 με 45 λεπτά.10. Περίπου 20 λεπτά πριν από το ψήσιμο, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς.

Τοποθετείτε ένα ταψί και χαμηλώνετε την θερμοκρασία του φούρνου κατά μέρος.11. Τοποθετείτε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο.

Ρίχνετε το νερό στο ζεστό ταψί και χαμηλώνετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς.12.Ψήνετε το ψωμί περίπου για 35 λεπτά, ή μέχρι να πάρει καφέ χρώμα.13.Αφήνετε το ψωμί να κρυώσει σε σχάρα. (συνταγή από το βιβλίο «Πεντανόστιμα ψωμιά» του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου, Εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)