Υλικά
Υλικά
150 γρ. (1 1/4φλιτζανιού) μαύρο αλεύρι σίκαλης
100 γρ. (1/2 κοφτό φλιτζάνι) προζύμι σίκαλης
200 γρ. (3/4 φλιτζανιού συν 1 κουταλιά) κρύο νερό
200 γρ. (1 1/3 φλιτζανιού) μαύρο αλεύρι σίκαλης
6 γρ. (1 κουταλάκι) αλάτι
150 γρ. (2/3 φλιτζανιού) ζεστό νερό
200 γρ. (1 1/4 φλιτζανιού) χοντροκομμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1/2 με 1 κουταλιά ολόκληρους κόκκους ροζ πιπέρι
φόρμα ψωμιού του κιλού, αλειμμένη με φυτικό λάδι
Παρασκευή
1.Σε (μεγαλύτερο) μπωλ, αναμειγνύετε τα 150 γρ.
Αλεύρι, το προζύμι και τα 200 γρ.
κρύο νερό μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Αυτό είναι το υγρό μείγμα.2.Τοποθετείτε ένα μικρότερο, αναποδογυρισμένο μπωλ από πάνω του και το αφήνουμε να ζυμώσει αποβραδίς.
3.
Την επόμενη μέρα, σε άλλο μπωλ, ανακατεύετε τα 200 γρ.
αλεύρι και το αλάτι.
Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.4.
Πασπαλίζετε το ξηρό μείγμα πάνω στο υγρό μείγμα τελείως.
Δεν το ανακατεύετε ακόμα. 5.
Ρίχνετε προσεχτικά τα 150 γρ.
ζεστό νερό πάνω στο ξηρό μείγμα.6.
Αναμειγνύετε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα – δεν θέλετε να αφήσετε χρόνο στο ζεστό νερό να αντιδράσει με το αλεύρι. 7.
Ρίχνετε τα δαμάσκηνα και τους κόκκους πιπέρι (βάζετε ½ με 1 κουταλιά, ανάλογα με την προτίμησή σας) στο μείγμα. 8.
Ανακατεύετε καλά το μείγμα με ξύλινη κουτάλα. 9.
Αδειάζετε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα ψωμιού.10.
Βυθίζετε πλαστικό κόφτη ή κουτάλι σε νερό και το χρησιμοποιείτε για να ισιώσετε την επιφάνεια της ζύμης.11.
Πασπαλίζετε την φραντζόλα με αλεύρι.12.
Σκεπάζετε την φραντζόλα και την αφήνετε να φουσκώσει για 2 ώρες.13.
Το ψωμί θα φουσκώσει τώρα και όταν ψήνεται, αλλά όχι πολύ.
Γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μικρή φόρμα για μια σχετικά μεγάλη ποσότητα ζύμης. 14.
Περίπου 15 λεπτά πριν από το ψήσιμο, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς.
Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου για να ζεσταθεί.
Γεμίζετε ένα φλιτζάνι με νερό και το αφήνετε κατά μέρος.15.
Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, βγάζετε το σκέπασμα.16.
Τοποθετείτε την φρατζόλα στον προθερμασμένο φούρνο, ρίχνετε το νερό στο ζεστό ταψί και χαμηλώνετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς.17.
Ψήνετε το ψωμί περίπου για 30 λεπτά, ή μέχρι να πάρει καφέ χρώμα.18.
Αναποδογυρίζετε την φόρμα για να βγάλετε το ψωμί και το αφήνετε σε σχάρα για να κρυώσει.(συνταγή από το βιβλίο «Πεντανόστιμα ψωμιά» του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου, Εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)