Follow us

Carbonnade βοδινού στην κατσαρόλα

Carbonnade βοδινού στην κατσαρόλα

Υλικά

υλικά

1.400γρ. κρέας βοδινό για κατσαρόλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια

800 γρ. περίπου μπύρα (κλασικές επιλογές οι βέλγικες Kriek και Leffe blonde)

3 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες

1 καρότο σε φετάκια

40 γρ. βούτυρο φρέσκο 

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. αλεύρι

2 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν

4 φέτες 2 εκ. από ψωμί ολικής άλεσης

1/2 κ.γ. θυμάρι, φύλλο δάφνης, πιπέρι σε κόκκους

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τμηματικά τα κομμάτια του κρέατος να ροδίσουν (αν ρίξουμε πολλά μαζί θα "βράσουν").

Τα κρατάμε σε άλλο σκεύος με τους χυμούς τους και στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το καρότο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 10', μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

Προσθέτουμε τότε στην κατσαρόλα το κρέας με τους χυμούς του και αλατοπιπερώνουμε.

Το πασπαλίζουμε με μια γεμάτη κ.σ αλεύρι, τους κόκκους πιπεριού και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε αρκετή μπύρα ώστε να σκεπάσει το φαγητό.

Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με μουστάρδα και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.

Σε λίγα λεπτά θα έχουν λιώσει στη σάλτσα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε όσο γίνεται τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί 3.30 ώρες περίπου.

Ανακατεύουμε απαραίτητα κάθε 20'-30'.

Το τελευταίο μισάωρο μισανοίγουμε το καπάκι για να πήξει καλύτερα η σάλτσα.

Η ώρα ψησίματος, πάντως, εξαρτάται από το κρέας.

Το βοδινό θα χρειαστεί περισσότερη ώρα από το μοσχαρίσιο.

Στο τέλος, το κρέας θα πρέπει να έχει μαλακώσει τελείως και να έχει σχηματιστεί μια πηχτή, μελωμένη σάλτσα.tips: αυτό το νόστιμο φαγητό κατσαρόλας, τυπικό της βέλγικης φλαμανδικής κουζίνας, γίνεται ωραιότερο αν έχει ετοιμαστεί από την προηγουμένη.

Αρκετοί το ετοιμάζουν σε δύο "δόσεις", αφήνοντας 1-1.30 ώρες ψησίματος για την επομένη.

Επίσης...

Μοσχάρι µε Αρακά

Η συνταγή για μοσχάρι με αρακά.

Κεφτεδάκια Σύβραση

Πώς θα φτιάξεις κεφτεδάκια σύβραση.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μοσχαράκι στην Κατσαρόλα με Μπίρα, Πορτοκάλι και Πατάτες

Σε έναν υπέροχο συνδυασμό από εσπεριδοειδή και καραμελωμένα μπαχαρικά αρώματα που δένουν με την μπίρα.

Τραγανά Κιμαδοπουγκάκια με Πράσο

Με μια πεντανόστιμη γέμιση που καλύπτεται από τραγανιστό φύλλο.

Γιουβαρλάκια Φρικασέ με Σάλτσα Μαϊντανού

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Ελληνίδας μαμάς, μπορούν να μαγειρευτούν διαφορετικά, με πολλούς τρόπους, για να μην τα βαρεθούμε ποτέ.

Μοσχαράκι με Μήλα και Πατάτες

Είναι φοβερό το πόσο ταιριάζει το κρέας με τα πράσινα τραγανά μήλα.

Κρασάτο Μοσχαράκι με Μανιτάρια

Η συνταγή για κρασάτο μοσχαράκι με μανιτάρια.

Μοσχαράκι με Μπίρα, Μελιτζάνες και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις μοσχαράκι με μπίρα, μελιτζάνες και ρύζι.

Μοσχαράκι Στιφάδο με Κυδώνια στη Γάστρα

Όσο κι αν οι μέρες προτιμούν τη γαλοπούλα και το πουλερικό, ένα μοσχαράκι δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι.

Γκούλας, η Σούπα της Γιορτής

Η ίσως πιο ονειρεμένη από τις παραδοσιακές σούπες, με τη γεύση που αγαπούν οι γιορτές: ξινή, γλυκιά και πικάντικη.

Μοσχαράκι με Πετιμέζι

Γλυκόξινο, καταπληκτικό, με μια μελωμένη υπέροχη σάλτσα, που ταιριάζει με πουρέ πατάτας ή καρότου και με λευκό ρυζάκι.

Το Μοσχαράκι της Φακής και των Ζυμαρικών

Εμπνευσμένο από το αιγυπτιακό "κόσαρι", ένα θαυμάσιο πιάτο με φακές και ζυμαρικά.