Υλικά
υλικά γιά 4 άτομα
4 στήθη κοτόπουλου χωρισμένα σε φιλέτα
20 φρέσκα σύκα
1/2 φλ.τσ. αμύγδαλα ασπρισμένα
3/4 φλ.τσ. γλυκό κρασί Σάμος
2 1/2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε τα σύκα και κρατάμε στην άκρη 4 ολόκληρα.
Κόβουμε τα υπόλοιπα σε μικρά κομματάκια.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή ανάλογη ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ βούτυρο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα αμύγδαλα μέχρι ν' αρχίσουν να ροδίζουν.
Τότε προσθέτουμε τα κομμένα σύκα και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν μαζί γύρω στα 10', ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε άλλη μία κ.σ βούτυρο και τα φιλέτα του κοτόπουλου και αφήνουμε να ψηθούν μαζί σε χαμηλή φωτιά γιά 15' περίπου, ανάλογα και με το πάχος των φιλέτων.
Δεν πρέπει να παραψηθούν, ελέγχουμε, όμως, αν έχουν αλλάξει χρώμα μέχρι το βάθος.
Είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να ροδίζουν και τότε προσθέτουμε το αλάτι.
Παράλληλα, σε μικρό κατσαρολάκι λυώνουμε τη 1/2 κ.σ βούτυρο και βάζουμε τα ολόκληρα σύκα να ψηθούν σκεπασμένα γιά 10'-12', αφού τα έχουμε χαράξει σταυρωτά στο επάνω μέρος.
Σερβίρουμε τα φιλέτα στα πιάτα με τη σάλτσα από πάνω και από ένα ολόκληρο σύκο στο πλάι.