Υλικά
υλικά
24 σαρδέλες μεγάλες
100 γρ. κουκουνάρι χοντροτριμμένο
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
4 σκ.σκόρδο τριμμένες
2 καυτερές πιπερίτσες τριμμένες
1/2 φλ.τσ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
1 κ.γ. θυμάρι
1 λεμόνι, το ξύσμα και 3 κ.σ. χυμό
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες κόβοντας το κεφάλι και τραβώντας συγχρόνως και τα εντόσθια.
Με κοφτερό μαχαιράκι τις ανοίγουμε από την κοιλιά χωρίς να τις χωρίσουμε στα δύο και αφαιρούμε το κόκκαλο.
Τις πλένουμε προσεκτικά μία μία και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Ανακατεύουμε σε μπολ τη φρυγανιά με όλα τα στερεά υλικά.
Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε 6 φιλέτα σαρδέλας ανοιγμένα, με την πέτσα προς τα πάνω.
Αλατίζουμε, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες λεμονιού.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το 1/4 του μείγματος της φρυγανιάς.
Απλώνουμε από πάνω πάλι 6 φιλέτα σαρδέλας και συνεχίζουμε τις στρώσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Τελειώνουμε με μείγμα φρυγανιάς.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και τις ψήνουμε στο φούρνο για 25΄περίπου.
Τις σερβίρουμε αμέσως.