Υλικά
υλικά
500 γρ. πολύ φρέσκος σολομός σε φέτες
4 μέτρια αβοκάντο, ώριμα
2 λάιμ (3 αν είναι πολύ μικρά)
100ml ε.π. ελαιόλαδο
100ml γάλα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο (αλλιώς, 2 κ.σ. άνηθο)
ελάχιστο πιπέρι Καγιέν
2 κ.σ. λευκό μπαλσάμικο ή ένα καλό, παλαιωμένο ξύδι
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό και το ξύσμα από 1 λάιμ με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
Κόβουμε τα φιλέτα του σολομού σε μικρά κυβάκια, με ένα καλό μαχαίρι.
Τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος, τα ανακατεύουμε καλά με το προηγούμενο μείγμα και τα αφήνουμε να μείνουν σκεπασμένα στο ψυγείο γιά 40΄-60'.
Γιά να φτιάξουμε τη μους, κόβουμε τα αβοκάντο στα δύο, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τη φλούδα.
Τα βάζουμε σε κομμάτια στο μπλέντερ, μαζί με το χυμό και το ξύσμα από 1 λάιμ, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι Καγιέν.
Προσθέτουμε 2 κ.σ γάλα και χτυπάμε να γίνει μιά αφράτη κρέμα, προσθέτοντας λίγο γάλα αν χρειαστεί.
Στο τέλος διορθώνουμε το αλάτι και προσθέτουμε το ξύδι.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε τη μους αμέσως, την σκεπάζουμεκαι τη βάζουμε στο ψυγείο, αλλά όχι περισσότερο από 1 ώρα, γιά να μην σκουρήνει.
Γιά το σερβίρισμα, προτείνουμε μικρά ποτηράκια, ποτήρια με πόδι ανοιχτά ή γυάλινα μπολ.
Βάζουμε από κάτω μερικές κουταλιές μους και από πάνω κυβάκια σολομού.
Πασπαλίζουμε με κόλιαντρο ή άνηθο και σερβίρουμε. tips: το εύκολο και κομψό αυτό ορεκτικό θέλει πρόβλεψη, καθώς τα αβοκάντο πωλούνται πάντα άγουρα και χρειάζονται 3-4 μέρες να ωριμάσουν.
Αν δεν σας αρέσει η ιδέα του μαριναρισμένου ψαριού, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με καπνιστό σολωμό, κατά προτίμηση ολόκληρο φιλέτο, που θα κόψετε σε κυβάκια.
Ο φρέσκος κόλιαντρος θα δώσει την εξωτική νότα που θα κάνει τη διαφορά.