Υλικά
1 ½ με 2 κιλά μεγάλα καλαμαράκια (12 τεμάχια)Υλικά (6 μερίδες)
1 ½ φλιτζάνι ρύζι κίτρινο ή άσπρο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα στη μέση και πολύ ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι άνηθο
10 φυλλαράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
2 μικρά καρότα, τριμμένα
3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
1 κρεμμύδι, πολτοποιημένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 μεγάλη πιπεριά, τριμμένη στον τρίφτη
1 πιπεριά – κέρατο, κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
αλάτι και πιπέρι
½ κουταλάκι ζάχαρη
μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι
λίγη ρίγανη
λίγο θυμάρι
2 κουταλιές ντοματοπελτέ ή ανάλογο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
ελαιόλαδο
6 μέτριες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, αφαιρούμε το κόκαλο, τα μάτια και τα σκληρά τμήματα και κρατάμε τα ποδαράκια από κάθε καλαμάρι.
Τα πλένουμε σχολαστικά και τα στραγγίζουμε.
Παίρνουμε ένα ένα τα καλαμαράκια και τα αλατωπιπερώνουμε στο εσωτερικό τους.
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ, εκτός από αυτά που αναφέρονται κάτω από το αλάτι και πιπέρι.
Αυτά τα επτά υλικά θα τα ρίξουμε μέσα στο ταψί όπου θα τοποθετήσουμε τα καλαμαράκια.Φτιάχνουμε τη γέμιση και γεμίζουμε ένα ένα τα καλαμαράκια με κουταλάκι.
Δεν τα γεμίζουμε ως επάνω.
Στο τέλος του γεμίσματος βάζουμε μέσα σε κάθε καλαμαράκι από ένα ποδαράκι.
Κλείνουμε κάθε καλαμαράκι με δυο οδοντογλυφίδες και τα τοποθετούμε μέσα σε ταψί.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 με 200 βαθμούς για 1 ώρα.
Σε κάθε μερίδα αναλογούν 2 καλαμαράκια.