Follow us

Καλαμαράκια με το μελάνι τους (calamares en su tinto)

Καλαμαράκια με το μελάνι τους (calamares en su tinto)

Υλικά

υλικά (για ορεκτικό 6 ατόμων)

1 κ. καλαμαράκια φρέσκα, ολόκληρα, μετρίου μεγέθους

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή ένα κουτί κονκασέ

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκ.σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/2 φλ.τσ.λευκό κρασί

φύλλο δάφνης

ε.π. ελαιόλαδο

ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνίρισμα

10 γρ. περίπου συσκευασμένο μελάνι σουπιάς (αν δεν πάρετε το μελάνι από τα καλαμάρια)

αλάτι και πιπέρι καγιέν

παρασκευή

Η συνταγή προϋποθέτει να καθαρίσετε προσεκτικά τα καλαμαράκια , ώστε να αφαιρέσετε και να κρατήσετε τα μικροσκοπικά σακουλάκια με το μελάνι τους, που θα προστεθούν στη σάλτσα και θα της δώσουν την ιδιαίτερη, βαθιά γεύση.

Αν δεν το καταφέρετε, θα χρησιμοποιήσετε συσκευασμένο μελάνι σουπιάς (σε καλά ντελί), αλλά η συνταγή γίνεται και χωρίς μελάνι, με άλλο γευστικό αποτέλεσμα. Διαλύετε το μελάνι σε δύο κ.σ κρασί και το κρατάτε σε μπολ.

Κόβετε τα καλαμαράκια στα δύο (εκτός αν είναι πολύ μικρά), τα στεγνώνετε καλά και τα αλατίζετε.

Πλένετε τις ντομάτες και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά τα καλαμαράκια.

Τα μεταφέρετε σε μέτρια κατσαρόλα.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετέ το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε το σκόρδο.

Προσθέτετε το κρασί, τις ντομάτες (ή το κονκασέ), τη δάφνη, αλάτι και λίγο πιπέρι καγιέν και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 15' περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά.

Τη ρίχνετε στα καλαμαράκια, προσθέτετε 2-3 κ.σ ελαιόλαδο, σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσουν περίπου 35'-40'.

Προσθέτετε το μελάνι, ανακατεύετε και αφήνετε να ψηθούν λίγα λεπτά ακόμα.

Σερβίρετε σε μικρά πιατάκια σαν μεζέ ή σε πιατέλα, με μαϊντανό και τηγανισμένα κρουτόν ψωμιού.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.