Υλικά
υλικά για 7-8 άτομα
2.400 γρ. περίπου χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο
5 κ.σ. ροζ πιπέρι σε κόκκους
2 κ.σ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1 κ.σ. μαραθόσπορο
1 κ.σ. κύμινο σε σπόρους
8 σκελ. σκόρδο, λιωμένες
2 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος
1/2 φλ.τσ. ξηρό, λευκό βερμούτ (π.χ. Μαρτίνι)
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρ. περιβάλλοντος
1/2 κ.σ. αλεύρι
αλάτι
παρασκευή
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.
Αλέθουμε στο μούλτι 3 κ.σ ροζ πιπέρι, μαζί με το μαύρο πιπέρι, το μαραθόσπορο και το κίμινο.
Φτιάχνουμε ένα μείγμα σε μπολ, με τα μπαχαρικά, το λιωμένο σκόρδο, 3 κ.σ ελαιόλαδο και 2 κ.γ.
αλάτι.
Μ' ένα μυτερό μαχαιράκι κάνουμε χαρακιές σε όλο το κρέας και τις γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα μας.
Αλείφουμε καλά όλο το κρέας με το υπόλοιπο μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο, σε σκεύος σκεπασμένο με μεμβράνη, για 6 ώρες το λιγότερο (καλύτερα μία νύχτα).
Υπολογίζουμε να σταθεί και 1 ώρα εκτός ψυγείου, πριν μπει στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Τοποθετούμε το κρέας σε λαδωμένο καλά πυρίμαχο σκεύος, που να το χωράει σχεδόν ακριβώς (να μην περισσεύει πολύ άδειο), ακόμα καλύτερα αν μπαίνει το ίδιο και στο μάτι της κουζίνας.
Βάζουμε το κρέας να ψηθεί 2 -2.15' ώρες, το μεταφέρουμε χωρίς τη σάλτσα του σε άλλο σκεύος και το αφήνουμε να περιμένει.Αφαιρούμε το πολύ λίπος από το σκεύος, αφήνοντας 2-3 κ.σ σάλτσα.
Το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή φωτιά και όταν αρχίσει να σιγοβράζει ρίχνουμε το βερμούτ και αφήνουμε να εξατμισθεί., ξύνοντας με σπάτουλα τα υπολείμματα του κρέατος, για 1'-2'.
Προσθέτουμε το ζωμό, καθώς και το ζουμί που έχει αφήσει στο μεταξύ το ψημένο κρέας, ρίχνουμε το υπόλοιπο ροζ πιπέρι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα περίπου 5'.
Σ' ένα μπολάκι αναμειγνύουμε με πιρούνι το βούτυρο με το αλεύρι και το βάζουμε στη σάλτσα , ανακατεύοντας συνέχεια για 2'-3', μέχρι να δέσει.
Δοκιμάζουμε το αλάτι.
Σερβίρουμε το κρέας περιχυμένο με τη σάλτσα.