Follow us

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και κάστανα

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και κάστανα

Υλικά

υλικά

για το παντεσπάνι :

80 γρ. αλεύρι

80 γρ. ζάχαρη άχνη

3 μεγάλα αβγά

2 βανίλιες

για την κρέμα βουτύρου- σοκολάτας :

230 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο, σε μικρά κομμάτια

120 γρ. ζάχαρη άχνη

2 κρόκοι αβγών

2 κ.σ. κονιάκ

για τη γέμιση :

2 φλ. τσ. πουρέ κάστανου (σπιτικό ή καλής ποιότητας έτοιμο)

30 γρ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια

150 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί με 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

μερικά μαρόν γκλασέ

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος, βουτυρωμένο, ένα ορθογώνιο ταψάκι.

Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια.

Χτυπάμε τ' ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή.

Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη βανίλια και τους κρόκους.

Όταν αρχίσουν ν' αφρίζουν, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε με κουτάλι τη μαρέγκα, σε τρεις- τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά.

Στρώνουμε το μείγμα στο ταψάκι, σε στρώμα πάχους 1/2 εκ.

Το ψήνουμε γιά 12'-13'.

Μόλις κρυώσει λίγο, ραντίζουμε το πίσω μέρος του χαρτιού με νερό και ξεκολλάμε προσεκτικά το παντεσπάνι.

Το τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό.

Για να φτιάξουμε την κρέμα βουτύρου, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα 2'-3'.

Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Μόλις κρυώσει αρκετά, την προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά.

Για την κρέμα κάστανου λυώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου και 2-3 μαρόν ψιλοκομμένα.

Μόλις το μείγμα κρυώσει, ενσωματώνουμε τη σαντιγύ.Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα κάστανου- σοκολάτας.

Το τυλίγουμε ρολό και το ακουμπάμε στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Απλώνουμε από πάνω την κρέμα βουτύρου, ομοιόμορφα.

Κόβουμε λοξά τα δύο τελειώματα του κορμού και τοποθετούμε τα δύο ρολάκια που κόψαμε, πάνω στον κορμό, σαν ρόζους του ξύλου, καλύπτοντας την ένωση με κρέμα.

Κάνουμε λοξές ραβδώσεις με το πιρούνι, μιμούμενοι τις ραβδώσεις του φλοιού.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με άχνη και στολίζουμε την πιατέλα με φρέσκα κόκκινα φρούτα ή διακοσμητικά φυλλαράκια.Updated: 21/12/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 22/12/11

Επίσης...

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.

Μους Λευκής Σοκολάτας με Τσουρέκι

Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τη λευκή σοκολάτα. Η υφή της βοηθά να γίνει μια βελούδινη μους, που δένει ιδανικά με το τσουρέκι και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Γλυκό με Μαρέγκες και Κρέμα Σοκολάτας - Καφέ με Τυρί Κρέμα

Μια εναλλακτική του τιραμισού, χάρη σε μια υπέροχη τυρένια κρέμα, που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Κρέμα, Σοκολάτα και Σαντιγί

Αφράτη κρέμα βανίλια, υγρή λιωμένη σοκολάτα και σαντιγί: μαγικός συνδυασμός, βελούδινος και κλασικός.

Μπάρες Ενέργειας με Μαύρη Σοκολάτα

Πώς θα φτιάξεις μπάρες ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.