Γαλοπούλα Χριστουγέννων με γέμιση ξερών φρούτων και Μαυροδάφνη

Γαλοπούλα Χριστουγέννων με γέμιση ξερών φρούτων και Μαυροδάφνη
υλικά
1 γαλοπούλα 3-3.5 κιλά
500 γρ. ξερά σύκα
250 γρ. ξερά δαμάσκηνα
150 γρ. σταφίδα μαύρη
2 μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
100 γρ. καρυδόψυχα
50 γρ. κουκουνάρι
8 κάστανα ψημένα ή βρασμένα
300 ml ζωμό κότας
1 1/2 φλ.τσ. Μαυροδάφνη
4 κ.σ. βούτυρο
ελαιόλαδο
2 κ.σ. μέλι + 1 κ.σ. μουστάρδα
1 πορτοκάλι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Έχουμε βγάλει τη γαλοπούλα από το ψυγείο, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την αλατοπιπερώνουμε και τη λαδώνουμε, μέσα- έξω. Κόβουμε κομματάκια τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε μπολ, μαζί με τις σταφίδες. Καλύπτουμε με Μαυροδάφνη και αφήνουμε να μουλιάσουν τουλάχιστον 1 ώρα. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Βάζουμε στο μπλέντερ καρύδια να χοντροκοπούν.
Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει, για 5'-6'. Προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα μήλα και την υπόλοιπη Μαυροδάφνη, αλάτι και πιπέρι και σιγοψήνουμε για 5'-6'. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κάστανα, κομμένα, και γεμίζουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα. Τη βάζουμε στο φούρνο, τη ραντίζουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και την ψήνουμε για 2 - 2.30' ώρες, αλείφοντάς την συχνά με τους χυμούς της. Μισή ώρα πριν τη βγάλουμε, την αλείφουμε με το μέλι και τη μουστάρδα. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά.
Αφήνουμε τη γαλοπούλα να σταθεί περίπου 1 ώρα πριν τη σερβίρουμε. Για το σερβίρισμα, αδειάζουμε τη γέμιση και τη σερβίρουμε στο πλάι.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen