Follow us

Κέικ με κυδώνια ποσαρισμένα σε κρασί

Κέικ με κυδώνια ποσαρισμένα σε κρασί

Υλικά

Υλικά

2 1/2 φλιτ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2/3 φλιτζ. τσ. καστανή ζάχαρη

3 αβγά

150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, εκτός ψυγείου

1/2 φλιτζ. τσ. μέλι

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γλ. σόδα

1/2 κ.γλ. αλάτι

1 κ.γλ. κανέλα

1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη

1/2 κ.γλ. γαρίφαλα σε σκόνη

Για τα ποσαρισμένα κυδώνια

3 κυδώνια μέτρια

1 φιάλη ροζέ κρασί

3 φλιτζ. τσ. ζάχαρη

Φλούδα από μισό πορτοκάλι (μόνο το κίτρινο μέρος)

Παρασκευή

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια.

Τα κόβουμε στη μέση, χωρίς ν' αφαιρέσουμε την εσωτερική σκληρή μεμβράνη με τα κουκούτσια.

Τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα, μαζί με όλο το κρασί, τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού.

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, ώστε μόλις να σιγοβράζει, και αφήνουμε τα κυδώνια μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στη 1 ώρα.

Τ' αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο, σε σκεπασμένο δοχείο, για 5-6 ώρες ή όλη τη νύχτα (αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και αρκετές μέρες πριν, γιατί τα κυδώνια, σκεπασμένα με το σιρόπι, διατηρούνται και 6-7 μέρες στο ψυγείο).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°.

Στρώνουμε μια στρογγυλή, αντικολλητική φόρμα χωρίς τρύπα με χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε ελαφρά.

Στραγγίζουμε τα κυδώνια και κρατάμε το σιρόπι.

Αφαιρούμε από τα κυδώνια τη σκληρή κεντρική μεμβράνη με τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ.

περίπου.

Τοποθετούμε τις φέτες στον πάτο της φόρμας, με τρόπο ώστε η μία να καβαλάει ελαφρά την άλλη, σε ομόκεντρους κύκλους, μέχρι να μη μείνει κανένα κενό (μπορεί να περισσέψουν φέτες).

Ρίχνουμε πάνω στα κυδώνια 3/4 φλιτζ.

τσαγιού από το σιρόπι τους.

Σε βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι, μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού, χτυπώντας στη χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές.

Το ρίχνουμε πάνω στα κυδώνια και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε το κέικ για 40-45 λεπτά περίπου - βεβαιωνόμαστε ότι έχει ψηθεί βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο- και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, αλλά όχι τελείως.

Μετά περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στα τοιχώματα της φόρμας, ακουμπάμε επάνω ανάποδα μια πιατέλα και αναποδογυρίζουμε το κέικ προσεκτικά.

Αν έχει φύγει από τη θέση του κάποιο κυδώνι, το διορθώνουμε.

Ρίχνουμε από πάνω ομοιόμορφα μερικές κουταλιές από το σιρόπι των κυδωνιών που περίσσεψε.

Μπορούμε να σερβίρουμε το κέικ σκέτο ή με κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί, χωρίς ζάχαρη.

Επίσης...

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.

Κέικ Αµυγδάλου Σιροπιαστό

Η συνταγή για ένα σιροπιαστό κέικ αμυγδάλου.

Κέικ με Αχλάδια, Μπανάνα και Βερίκοκα, χωρίς Ζάχαρη

Ένα υγρό κέικ γεμάτο φρουτένια αρώματα, γεύση εξωτική και ολίγον τι σοκολατένια.

Κέικ µε Καρότο, Καρύδι και Μήλο

Πώς θα φτιάξεις κέικ µε καρότο, καρύδι και µήλο.

Νηστίσιµο Κέικ µε Βερίκοκα

Η συνταγή για νηστίσιµο κέικ µε βερίκοκα.