Υλικά
Υλικά
3 φλιτζ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζ. τσ. ζάχαρη ανοιχτή καστανή
2 αβγά μικρά
3/4 ελαιόλαδο (με ελαφριά γεύση)
2 φλιτζ. τσ. μήλα στάρκιν ή γκράνι σμιθ (καθαρισμένα και ψιλοκομμένα)
1 φλιτζ. τσ. ξινόγαλο (ή γιαούρτι απλό, χτυπημένο καλά με 5 κ.σ. νερό)
1 κ.γλ. σόδα σε σκόνη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 1/2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1/2 κ.γλ. άρωμα βανίλιας (σε υγρή μορφή)
Παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 160°.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα στεγνά υλικά με το αλεύρι.
Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αβγά και το ξινόγαλο (ή το αραιωμένο γιαούρτι) και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε με κουτάλι τα μήλα και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη, αντικολλητική φόρμα και ψήνουμε για 1.20 ώρα.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο τη λάμα ενός μαχαιριού, που πρέπει να βγει καθαρή.
Το κέικ αυτό ταιριάζει πολύ με καφέ ή τσάι.