Υλικά
Υλικά
1 κιλό σαρδέλες μέτριες ή μεγάλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. σταφίδα μαύρη (ή λιγότερη, αν θέλουμε)
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.κ. γαρίφαλα
3 κ.σ. ξίδι
Ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες αφαιρώντας ολόκληρο το κεφάλι με τα εντόσθια.
Κατόπιν, τις μισανοίγουμε και αφαιρούμε το μεσαίο κόκαλο, χωρίς να τις χωρίσουμε.
Τις αλατοπιπερώνουμε, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε αρκετό καλό ελαιόλαδο· τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Περνάμε το λάδι του τηγανιού από σουρωτήρι και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ξίδι.
Ανακατεύουμε στη φωτιά μερικά λεπτά και σβήνουμε με το ξίδι.
Αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα.
Τοποθετούμε τις σαρδέλες σε σειρές σε ένα πυρέξ, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και σκεπάζουμε.
Τις αφήνουμε να μαριναριστούν τουλάχιστον 2 ώρες πριν τις σερβίρουμε.
Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου.