Υλικά
20 φρέσκα μύδια καθαρισμένα από το «γένι» Υλικά
500 γρ. ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
500 γρ. καλαμαράκια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και το κεφάλι στα δύο
400 γρ. άπαχο χοιρινό, κομμένο σε κομματάκια μεγέθους μπουκιάς
600 γρ. κοτόπουλο μπούτι κομμένο σε κομματάκια μεγέθους μπουκιάς
2 lt ζωμός λαχανικών
½ ρύζι περλέ
2 κιλά πολύ μεγάλες καραβίδες ή 4 μέτριοι αστακοί
500 γρ. αρακάς
1 φλ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
8-10 κλωστές
σαφράν
Αλάτι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαρύ μεγάλο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε τα μύδια στο τηγάνι και μόλις ανοίξουν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε στο τηγάνι για λίγα λεπτά τις καραβίδες ή τους αστακούς, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι.
Τους βγάζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε και τα καλαμάρια για 2 λεπτά και τα βγάζουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε το χοιρινό και το κοτόπουλο, τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, ρίχνουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί εντελώς με την ντομάτα.
Καρυκεύουμε με την πάπρικα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών μαζί με το σαφράν και δοκιμάζουμε το αλάτι.
Ύστερα από 20 λεπτά ρίχνουμε τις καραβίδες ή τους αστακούς και τα μύδια και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά.
Το ρύζι πρέπει να είναι al dente και να έχει λίγο υγρό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε την paella για 5 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.Πιάτο βάσης, πετσέτα και μπολ, όλα Zara Home.
Μεταλλικό σκεύος από προσωπική συλλογή.