Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
1 κιλό βλήτα ή διάφορα χόρτα εποχής (ζοχοί, βρούβες, καυκαλίδες, παπαρούνες), καθαρισμένα και πλυμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2-1 κ.γ. πιπέρι «καγιέν»
1 1/2 κεσές στραγγισμένο γιαούρτι
1 φλιτζ μαϊντανός, ψιλοκομμένος
5 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρντισμένο
Παρασκευή
Βάζουμε τα βρεγμένα χόρτα σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε χωρίς άλλο νερό, σε μέτρια φωτιά, να μαραθούν.
Τα βγάζουμε και τα πιέζουμε, ώστε να αφαιρεθούν τα πολλά υγρά: τα ψιλοκόβουμε.
Σοτάρουμε το σκόρδο με το λάδι, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε και το πιπέρι, βάζουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα και τα γυρίζουμε μερικές φορές.
«Σβήνουμε» με το κρασί, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, και σιγοβράζουμε σκεπάζοντας την κατσαρόλα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα, ελέγχοντας συχνά αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό.
Αφήνουμε τα χόρτα να κρυώσουν τελείως ή τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Όταν πρέπει να τα σερβίρουμε, τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι και το μαϊντανό.
Βάζουμε σε απλωτή πιατέλα και πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι.
Δροσερό συνοδευτικό για ψητό κρέας ή ψάρι.
Μπορούμε επίσης να το σερβίρουμε και ως μεζέ, αλείφοντας το πάνω σε ψημένα ψωμάκια.