Follow us

Παγωμένοι γίγαντες φούρνου με θυμαρίσιο μέλι, ξίδι και γιαούρτι

Ένα μεγάλο όνομα της Νέας Υόρκης υπογράφει το «Ολυμπιακό μενού» της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα. Οι συνταγές του Molyvos από την 7η λεωφόρο κατ’ αποκλειστικότητα στις σελίδες του ΕΥ και στην κουζίνα σας!

Παγωμένοι γίγαντες φούρνου με θυμαρίσιο μέλι, ξίδι και γιαούρτι

Υλικά

Υλικά (για 6-8 άτομα)

Τουλπάνι και σπάγκος.

1/2 κεφάλι σκόρδο.

1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα.

1/4 από ένα ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα κλαράκια.

2 φύλλα δάφνης.

500 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι για μια νύχτα στο νερό.

8 κόκκοι πιπέρι.

Χοντρό αλάτι κατά βούλησιν.

6 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

2 φλιτζ. άσπρα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα.

1 φλιτζ. σέλινο ψιλοκομμένο.

1 φλιτζ. μάραθο ψιλοκομμένο.

1 φλιτζ. καρότα, κομμένα «paysane» (κατά μήκος και μετά σε φετούλες, ώστε να σχηματίζουν μισοφέγγαρα).

1/2 φλιτζ. άσπρο κρασί.

1/2 φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί.

250 γρ. θυμαρίσιο μέλι.

1 1/2 φλιτζ. (375 γρ.) ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένες.

Αλάτι και πιπέρι.

1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο.

Παρασκευή

Τυλίγουμε σε ένα τετράγωνο κομμάτι τουλπάνι -με πλευρές 15 εκ.- το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα κλαράκια του μαϊντανού, τα δαφνόφυλλα κοι το πιπέρι.

Σχηματίζουμε ένα πουγκί και το δένουμε με το σπάγκο.

Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο.

Προσθέτουμε το πουγκί των μυριστικών και τα καλύπτουμε με κρύο νερό.

Τα βάζουμε να βράσουν.

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζουν, ξαφρίζουμε το νερό τους και τα αφήνουμε περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συχνά ώστε να βράσουν ομοιόμορφα.

Περίπου 10 λεπτά πριν τα απομακρύνουμε από τη φωτιά, τα αλατίζουμε.

Στη συνέχεια, βυθίζουμε την κατσαρόλα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, αφήνουμε τα φασόλια να κρυώσουν, στο νερό τους, μέσα στην κατσαρόλα, και τα διατηρούμε έτσι μέχρι τη στιγμή που θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Ρίχνουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι (ταβά), κατάλληλο και για το φούρνο, και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα μαραίνουμε 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε το σέλινο, το μάραθο και τα καρότα και τα γυρίζουμε λίγο με την ξύλινη κουτάλα για να πάρουν όλα μαζί γεύση.

Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το κρασί, το ξίδι και το μέλι και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία για να πάρουν μια βράση.

Μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 6-8 λεπτά, χωρίς να μαλακώσουν όμως.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε.

Ξαφρίζουμε για να μαζέψουμε τις τυχόν ακαθαρσίες από την επιφάνεια και αλατοπιπερώνουμε ξανά.

Προσθέτουμε τους βρασμένους γίγαντες και, αφού ανέβουν στην επιφάνεια, τους αφήνουμε να σιγοβράσουν στη σάλτσα για 4-5 λεπτά.

Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα καπάκι που να το κλείνει ερμητικά (ή ένα αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για 40-50 λεπτά.

Μεταγγίζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα ανοξείδωτο μπολ, το σκεπάζουμε, και μόλις κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να το σερβίρουμε.

Σερβίρισμα
Βγάζουμε τα φασόλια από το ψυγείο.

Αναμειγνύουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο, 2 κ.σ ξίδι και το άνηθο, και τα περιχύνουμε.

Τα βάζουμε σε ένα σκεύος σερβιρίσματος και τα γαρνίρουμε με σπιτικό τζατζίκι που θα έχουμε ετοιμάσει, αρκετή ώρα πριν, με γιαούρτι σακούλας, χοντροκομμένο αγγούρι, 1 σκελίδα σκόρδο, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο (χωρίς ελαιόλαδο, δηλαδή).

Επίσης...

Ρεβιθοκεφτέδες Σαµιώτικοι

Η συνταγή για σαμιώτικους ρεβιθοκεφτέδες.

Γρήγοροι Ρεβιθοκεφτέδες

Η συνταγή για γρήγορους ρεβιθοκεφτέδες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ρεβίθια µε Μανέστρα και Ταχίνι

Πώς θα φτιάξεις ρεβίθια µε µανέστρα και ταχίνι.

Γίγαντες Φούρνου

Πώς θα φτιάξεις γίγαντες φούρνου.

Ρεβίθια Φούρνου με Σπανάκι ή Άλλο Χόρτο

Πώς θα φτιάξεις ρεβίθια φούρνου με σπανάκι ή άλλο χόρτο.

Απλή Ρεβιθόπιτα

Πώς θα φτιάξεις ρεβιθόπιτα.

Φασόλια Μαυρομάτικα με Φρέσκα Χόρτα

Η συνταγή για φασόλια μαυρομάτικα με φρέσκα χόρτα.

Ρεβιθοκεφτέδες με Πατάτα και Βασιλικό

Η συνταγή για ρεβιθοκεφτέδες με πατάτα και βασιλικό.

Ζυμαρικά με Ρεβίθια

Πώς θα φτιάξεις ζυμαρικά με ρεβίθια.

Φασόλια στο Φούρνο με Πιπεριές και Ελιές

Πώς θα φτιάξεις φασόλια στο φούρνο με πιπεριές και ελιές.

Φασολάδα Μεθυσμένη

Η συνταγή για μία νόστιμη φασολάδα.

Φακές με Καλαμάρια

Η συνταγή για φακές με καλαμάρια.