Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
800 γρ. φρέσκος κόκκινος τόνος
100 γρ. καρότα, κόκκινα κρεμμύδια, σκόρδο, σελινόριζα, μαντζουράνα, θυμάρι, φύλλο δάφνης
1 φιάλη κρασί Pinot nero
400 ml ζωμός κοτόπουλου
1 κ.γ. πελτέ
Παρασκευή
Τεμαχίζουμε τον τόνο σε μερίδες και τον μαρινάρουμε (στο ψυγείο, τουλάχιστον 24 ώρες) μαζί με τα λαχανικά, και τα μυριστικά του στο κόκκινο κρασί.
Βγάζουμε τον τόνο από τη μαρινάτα.
Περνάμε το κρασί από λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε να βράσει μέχρι να μειωθεί ο όγκος των υγρών του στο 1/4.
Προσθέτουμε το κρασί και τον πελτέ στα 300 ml του συμπυκνωμένου ζωμού κοτόπουλου, και το βράζουμε μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα τη σύσταση που θέλουμε.
Τέλος, προσθέτουμε και 50 γρ.
βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε τα φιλέτα του τόνου να ψηθούν στο τηγάνι μαζί με 100 ml από τον ζωμό κοτόπουλου.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι, και μόλις πάρει βράση το βάζου¬με στο φούρνο, στους 220 ο C, για 5 λεπτά.
Βάζουμε τα φιλέτα στα πιάτα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.
Για το ζωμό κοτόπουλου
Ετοιμάζουμε τον ζωμό κοτόπουλου ως εξής: Βράζουμε σε 2 λίτρα νερό το κοτόπουλο επί μία ώρα, μαζί με ένα κρεμμύδι, ένα καρότο, ένα πράσο, μία ντομάτα, λίγο δενδρολίβανο και ένα φύλλο δάφνης.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό, χρησιμοποιώντας το λεπτό σουρωτήρι και ένα τουλπάνι.
Βάζουμε το σουρωμένο ζωμό να βράζει καλά μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό: (διατηρείται στον καταψύκτη).