Follow us

«Μιλφέιγ» καπνιστού σολομού, με φύλλο, καραμελωμένα κρεμμύδια και γλιστρίδα

Οι σεφ γίνονται αρχιτέκτονες και η γεύση ανεβαίνει Ναπολεόν, πύργοι, «μιλφέιγ»: η τελευταία λέξη της μόδας στο food styling. Για δεσμώτες του ιλίγγου.

«Μιλφέιγ» καπνιστού σολομού, με φύλλο, καραμελωμένα κρεμμύδια και γλιστρίδα

(Υλικά για 6 άτομα)

Καραμελωμένα κρεμμύδια
1 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
8 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες
6 μεγάλα εσαλότ (ή φρέσκα κρεμμυδάκια), κομμένα
1/3 φλιτζ. βαλσαμικό ξίδι
2/3 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. τσάιβς κομμένα

Φύλλο
5 κ.σ. βούτυρο
4 φύλλα αποψυγμένο φύλλο τυρόπιτας
1/3 φλιτζ. άνηθο, φρέσκο και ψιλοκομμένο
2/3 φλιτζ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
6 φλιτζ. φύλλα γλιστρίδας
18 φέτες σολομού
6 φέτες γαλλικό κατσικίσιο τυρί
1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένα τσάιβς
1 κ.γλ. χαβιάρι, για γαρνίρισμα (προαιρετικώς)

Βινεγκρέτ λεμονιού
1/4 φλιτζ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. τσάιβς ψιλοκομμένα
2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος, καλά χτυπημένη
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. μουστάρδα
3/4 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Παρασκευή

Καραμελωμένα κρεμμύδια
Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το βούτυρο και το λάδι, για 1 περίπου λεπτό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια και τα μαγειρεύουμε εωσότου μαραθούν. Ρίχνουμε το ξίδι και τη ζάχαρη και ανακατεύοντας πού και πού συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για άλλα 30 με 45 λεπτά. Όταν δούμε ότι η σάλτσα του ξιδιού αρχίζει να πήζει και τα κρεμμύδια να καραμελώνουν, προσθέτουμε τα τσάιβς, ανακατεύουμε απαλά και βγάζοντας το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Φύλλο
Λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε ένα μικρό σκεύος. Πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια της κουζίνας απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Το βουτυρώνουμε και το ραντίζουμε με 1 1/2 κ.σ. άνηθο και 2 κ.σ. κουκουνάρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, εωσότου τελειώσουν όλα τα φύλλα. Τα τεμαχίζουμε σε τετράγωνα 10 εκ. και μετά τα κόβουμε διαγωνίως, για να φτιάξουμε δύο τρίγωνα. Βάζουμε τα τρίγωνα σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε για 8 με 10 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Αφήνουμε το φύλλο να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βινεγκρέτ λεμονιού
Χτυπάμε καλά μαζί χυμό, τσάιβς, ξύσμα και μουστάρδα. Προσθέτουμε μετά σιγά σιγά λάδι, χτυπώντας μέχρι να πήξει το ντρέσινγκ. Προσθέτουμε την κρέμα ανακατεύοντας και μετά αναμιγνύουμε και το μαϊντανό.

«Χτίσιμο»
Απλώνουμε έξι πιάτα με 1 φλιτζ. γλιστρίδα στο καθένα, αφήνοντας χώρο στο κέντρο για το φύλλο. Τοποθετούμε από ένα τρίγωνο σε κάθε πιάτο, βάζουμε από πάνω 1 φέτα καπνιστού σολομού και έπειτα 1 κ.σ. καραμελωμένα κρεμμύδια. Πάνω στο πρώτο τρίγωνο βάζουμε το επόμενο σε αντίθετη φορά και από πάνω τοποθετούμε μια φέτα τυρί, μετά το σολομό και τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε με το τρίτο τρίγωνο του φύλλου, πάλι σε αντίθετη φορά με το προηγούμενο, και από πάνω βάζουμε 1 φέτα σολομού και 1 κ.σ. καραμελωμένα κρεμμύδια.

Γαρνίρουμε με τσάιβς, χαβιάρι και ότι έμεινε από το κουκουνάρι, ραντίζουμε το μαρούλι (σαλάτα) με τη βινεγκρέτ λεμονιού και σερβίρουμε.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.