Follow us

Paella valenciana, από το εστιατόριο Mayor

Η ισπανική γίνεται φέτος η πιο πολυσυζητημένη εθνική κουζίνα στην Αθήνα. Mayor, Mi SueQo, Puerta d’EspaQa: τρία νέα ισπανικά ρεστοράν, άνοιξαν μέσα στον Νοέμβριο και φιλοδοξούν να μας μυήσουν στην κουζίνα μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην αιχμή της παγκόσμιας γαστρονομίας. Σε συνεργασία με τους σεφ των δύο πρώτων εστιατορίων, σας προτείνουμε τις πιο δημοφιλείς γεύσεις από τη χρυσοκόκκινη παλέτα της ισπανικής μαγειρικής.

Paella valenciana, από το εστιατόριο Mayor

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κουνέλι 2 κιλών

100 γρ. αγκινάρες (τις καρδιές)

100 γρ. φρέσκα φασολάκια

1 άσπρο κρεμμύδι

1 κίτρινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 πράσινη πιπεριά

100 γρ. καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες

50 γρ. κυδώνια

50 γρ. μύδια

4 μεγάλες καραβίδες

4 μεγάλες γαρίδες

10 γρ. σκόρδο

360 γρ. ρύζι καρολίνα

30 γρ. σάλτσα ντομάτας (βλ. παραπάνω στη «Ζarzuela»)

1 γρ. σαφράν, ελαιόλαδο


Ζωμός

Τα κόκαλα από το κουνέλι

1 άσπρο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 καρότο χοντροκομμένο

1 πιπεριά πράσινη, χοντροκομμένη

1 πιπεριά κίτρινη, χοντροκομμένη

Παρασκευή

Ζωμός
Ξεκοκαλίζουμε το κουνέλι, για να φτιάξουμε με τα κόκαλά του το ζωμό.

Ροδίζουμε τα κόκαλα σε τηγάνι, μαζί με τα λαχανικά, τα σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε ένα λίτρο νερό.

Αφήνουμε να σιγοβράσει ο ζωμός, εωσότου το υγρό μειωθεί στο μισό.

Παέγια
Σε ένα μικρό τηγάνι, ποσάρουμε τις αγκινάρες και τα φασολάκια σε νερό που σιγοβράζει και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν al dente.
Κόβουμε σε κύβους τις πιπεριές, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουμε όλα σε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σε ένα βαθύ και πλατύ τηγάνι (παεγιέρα).
Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα φασολάκια και το κουνέλι κομμένο κομμάτια, και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι, το σαφράν, τη σάλτσα ντομάτας και το ζωμό, 1 κ.γλ.

αλάτι, και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά.

Τοποθετούμε τα όστρακα γύρω γύρω και στη μέση τις γαρίδες και τις καραβίδες.

Βάζουμε την παέγια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 12 λεπτά.

Andar de paella!, πάμε για παέγια, λένε οι Ισπανοί, και ξεκινάνε για γλέντι.

Η παέγια ξεκίνησε από τους αγρότες, οι οποίοι έβαζαν στο τσουκάλι ρύζι με οτιδήποτε έβρισκαν, για να φτουρήσει το φαγητό για πολλούς.

Η paella valenciana αρχικά γινόταν μόνο με κουνέλι, σιγά σιγά όμως προστέθηκαν και θαλασσινά, όπως στην παρακάτω συνταγή, την κλασική εκδοχή που όλοι αγαπάμε.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.