Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κουνέλι 2 κιλών
100 γρ. αγκινάρες (τις καρδιές)
100 γρ. φρέσκα φασολάκια
1 άσπρο κρεμμύδι
1 κίτρινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
100 γρ. καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες
50 γρ. κυδώνια
50 γρ. μύδια
4 μεγάλες καραβίδες
4 μεγάλες γαρίδες
10 γρ. σκόρδο
360 γρ. ρύζι καρολίνα
30 γρ. σάλτσα ντομάτας (βλ. παραπάνω στη «Ζarzuela»)
1 γρ. σαφράν, ελαιόλαδο
Ζωμός
Τα κόκαλα από το κουνέλι
1 άσπρο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 καρότο χοντροκομμένο
1 πιπεριά πράσινη, χοντροκομμένη
1 πιπεριά κίτρινη, χοντροκομμένη
Παρασκευή
Ζωμός
Ξεκοκαλίζουμε το κουνέλι, για να φτιάξουμε με τα κόκαλά του το ζωμό.
Ροδίζουμε τα κόκαλα σε τηγάνι, μαζί με τα λαχανικά, τα σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε ένα λίτρο νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσει ο ζωμός, εωσότου το υγρό μειωθεί στο μισό.
Παέγια
Σε ένα μικρό τηγάνι, ποσάρουμε τις αγκινάρες και τα φασολάκια σε νερό που σιγοβράζει και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν al dente.
Κόβουμε σε κύβους τις πιπεριές, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουμε όλα σε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σε ένα βαθύ και πλατύ τηγάνι (παεγιέρα).
Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα φασολάκια και το κουνέλι κομμένο κομμάτια, και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι, το σαφράν, τη σάλτσα ντομάτας και το ζωμό, 1 κ.γλ.
αλάτι, και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά.
Τοποθετούμε τα όστρακα γύρω γύρω και στη μέση τις γαρίδες και τις καραβίδες.
Βάζουμε την παέγια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 12 λεπτά.
Andar de paella!, πάμε για παέγια, λένε οι Ισπανοί, και ξεκινάνε για γλέντι.
Η παέγια ξεκίνησε από τους αγρότες, οι οποίοι έβαζαν στο τσουκάλι ρύζι με οτιδήποτε έβρισκαν, για να φτουρήσει το φαγητό για πολλούς.
Η paella valenciana αρχικά γινόταν μόνο με κουνέλι, σιγά σιγά όμως προστέθηκαν και θαλασσινά, όπως στην παρακάτω συνταγή, την κλασική εκδοχή που όλοι αγαπάμε.