Follow us

Μαύρες παπαρδέλες με γλυκάδια, γαρίδες, ξύσμα πορτοκαλιού και αφρό από κάρι, από τον σεφ Δημήτρη Καραγιάννη

H pasta δεν είναι απλώς ένα πασπαρτού υλικό, αλλά ένα επίπεδο γευστικής έκφρασης που μιλάει σε όλες τις γλώσσες, όπως η τέχνη. Ζητήσαμε από τρεις pasta chefs, τον Δημήτρη Καραγιάννη (Boschetto), τον Έκτορα Μποτρίνι (Etrusco) και τον Μίλτο Κιούκα (Piazza Mela), να μας δώσουν –σε δική τους σύνθεση– δύο συνταγές: μία καθημερινή, αλλά αποδοσμένη con gusto, και μία πιο δημιουργική εκδοχή, που χρήζει... επισήμου ενδύματος.

Μαύρες παπαρδέλες με γλυκάδια, γαρίδες, ξύσμα πορτοκαλιού και αφρό από κάρι, από τον σεφ Δημήτρη Καραγιάννη

Υλικά

Yλικά (για 4 άτομα)

Παπαρδέλες

4 αβγά

250 γρ. αλεύρι

1 πρέζα αλάτι

10 γρ. μελάνι σουπιάς σε μορφή σκόνης

1 κ.γλ. ελαιόλαδο

Αφρός κάρι

50 γρ. κρέμα γάλακτος

Χυμός από μισό λεμόνι

100 γρ. γάλα καρύδας

1 φύλλο ζελατίνης

70 γρ. σκόνη κάρι

Σάλτσα

300 γρ. αρνίσια γλυκάδια-ζεματισμένα, ξύσμα από μισό πορτοκάλι

4 μεγάλες γαρίδες-καθαρισμένες

50 γρ. ανάλατο βούτυρο

1/2 μήλο ψιλοκομμένο

1 βρασμένο καρότο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί

Παρασκευή

Ανακατεύουμε τα υλικά για τη ζύμη και πλάθουμε μια ελαστική ζύμη.

Την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Την ανοίγουμε σε πολύ λεπτά φύλλα και την κόβουμε σε φαρδιά κομμάτια.

Σιγοβράζουμε την κρέμα και το γάλα καρύδας.

Προσθέτουμε το λεμόνι, το κάρι και τη ζελατίνη, την οποία ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Περνάμε από λεπτό σουρωτήρι.

Όταν κρυώσει η κρέμα, τη χτυπάμε σε δυνατό μίξερ μέχρι να αφρίσει.

Βράζουμε τις παπαρδέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente.



Σοτάρουμε τα γλυκάδια στο βούτυρο.

Όταν είναι έτοιμα, ρίχνουμε τις γαρίδες, το μήλο και το καρότο.

Σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τις παπαρδέλες.

Ενσωματώνουμε τον αφρό κάρι και σερβίρουμε αμέσως.


Η συνταγή αυτή είναι μια τολμηρή mare e monte, εξαιρετικά επιτυχημένη όμως, διότι καταφέρνει να ισορροπεί θαυμάσια τα –φαινομενικά– παράταιρα υλικά.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.