Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 σκ. σκόρδο, λιωμένο
1 κ.κ. κύμινο σε σκόνη
2 κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
4 κ.σ. ρυζόξιδο ή άλλο ξίδι γλυκό και όχι πολύ αρωματικό
4 κ.σ. καστανή (μαλακή) ζάχαρη
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας με τσίλι
3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. σησαμέλαιο (κατά προτίμηση το σκουρόχρωμο ασιατικό, επειδή είναι αρωματικό)
1 μικρή κολοκύθα, καθαρισμένη από τα σπόρια της και κομμένη σε φέτες (όπως κόβουμε το πεπόνι)
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο (προαιρετικά)
Παρασκευή
Βάζετε το σκόρδο, το κύμινο, τα τσίλι, το ξίδι και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και τα βράζετε.
Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
Το μεταγγίζετε σε ένα φαρδύ μπολ και προσθέτετε τη σόγια, το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο.
Ζεματάτε την κολοκύθα για 10 λεπτά σε αλατισμένο βραστό νερό, τη σουρώνετε καλά και τη βάζετε να μαριναριστεί στο μείγμα λαδιών και τσίλι.
Στη συνέχεια, την ψήνετε σε καυτό τηγάνι γκριλ για 10-12 λεπτά μέχρι να καραμελώσει, φροντίζοντας να τη γυρνάτε συχνά.
Τη σερβίρετε ζεστή, με το σιρόπι των τσίλι, πασπαλίζοντάς τη με το ψιλοκομμένο κόλιαντρο, αν θέλετε.
Η μελωμένη σάρκα της κολοκύθας, με το σχεδόν ουδέτερο άρωμα, αποδεικνύεται ένας εκπληκτικός καμβάς για να εκφραστούν τα αρώματα του κύμινου.
Καθώς το γλυκό, καυτερό και γευστικό σιρόπι των τσίλι διαπερνά το ξεροψημένο περίβλημά της, η γλώσσα μας αναζητά, από τη φρέσκια παρουσία του κόλιαντρου, να επαναφέρει την ηρεμία στη γεύση.