Follow us

Σαλάτα ψητής κίτρινης κολοκύθας με λάδι τσίλι

Η καθημερινότητα τείνει να γίνει επίπεδη, το ίδιο και τα πιάτα της βιασύνης ή της κούρασης. Εδώ είναι που έρχεται το καυτερό να μας διδάξει ότι γευστικό βάθος, συγκινήσεις και άμεση τόνωση μπορεί να κρύβονται σε κάτι τόσο απλό και ταπεινό, όσο μια πιπερίτσα τσίλι, λίγη σάλτσα ουασάμπι, μια πρέζα μακρύκκοκο πιπέρι. Κι επειδή το καυτερό εχθρεύεται την απλούστευση και απαιτεί ισορροπία, γνώση των υλικών και σφιχταγκάλιασμα των αντιθέτων, ετοιμάσαμε κάποιες συνταγές-πιλότους, για να πειραματιστείτε

Σαλάτα ψητής κίτρινης κολοκύθας με λάδι τσίλι

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 σκ. σκόρδο, λιωμένο

1 κ.κ. κύμινο σε σκόνη

2 κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες

4 κ.σ. ρυζόξιδο ή άλλο ξίδι γλυκό και όχι πολύ αρωματικό

4 κ.σ. καστανή (μαλακή) ζάχαρη

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας με τσίλι

3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.σ. σησαμέλαιο (κατά προτίμηση το σκουρόχρωμο ασιατικό, επειδή είναι αρωματικό)

1 μικρή κολοκύθα, καθαρισμένη από τα σπόρια της και κομμένη σε φέτες (όπως κόβουμε το πεπόνι)

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο (προαιρετικά)

Παρασκευή

Βάζετε το σκόρδο, το κύμινο, τα τσίλι, το ξίδι και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και τα βράζετε.

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι.

Το μεταγγίζετε σε ένα φαρδύ μπολ και προσθέτετε τη σόγια, το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο.



Ζεματάτε την κολοκύθα για 10 λεπτά σε αλατισμένο βραστό νερό, τη σουρώνετε καλά και τη βάζετε να μαριναριστεί στο μείγμα λαδιών και τσίλι.

Στη συνέχεια, την ψήνετε σε καυτό τηγάνι γκριλ για 10-12 λεπτά μέχρι να καραμελώσει, φροντίζοντας να τη γυρνάτε συχνά.

Τη σερβίρετε ζεστή, με το σιρόπι των τσίλι, πασπαλίζοντάς τη με το ψιλοκομμένο κόλιαντρο, αν θέλετε.

Η μελωμένη σάρκα της κολοκύθας, με το σχεδόν ουδέτερο άρωμα, αποδεικνύεται ένας εκπληκτικός καμβάς για να εκφραστούν τα αρώματα του κύμινου.

Καθώς το γλυκό, καυτερό και γευστικό σιρόπι των τσίλι διαπερνά το ξεροψημένο περίβλημά της, η γλώσσα μας αναζητά, από τη φρέσκια παρουσία του κόλιαντρου, να επαναφέρει την ηρεμία στη γεύση.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.