Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
1 φλιτζ. φακές ψιλές
350 γρ. συκώτι πάπιας
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 μέτρια παντζάρια, καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη
5 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
Αλάτι και πιπέρι
6 κ.σ. μέλι
½ φλιτζ. βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ζάχαρη
Παρασκευή
Κόβουμε το συκώτι της πάπιας σε εσκαλόπ των 40 γραμμαρίων, με πάχος 1 εκατοστού, το αλατοπιπερώνουμε και το φυλάμε στο ψυγείο.
Βράζουμε τη φακή με νερό και αλάτι.
Αφού βράσει καλά, τη σουρώνουμε.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, προσθέτουμε τη φακή και ανακατεύουμε συνεχώς αλλά προσεχτικά με ένα ξύλινο κουτάλι.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο, 2 κουτ.
σούπας ξίδι και 3 κουτ.
σούπας μέλι, καθώς επίσης και το βασιλικό.
Όταν οι φακές έχουν γίνει μια παχύρρευστη μάζα, αλλά όχι λιωμένες, τις βγάζουμε από τη φωτιά διατηρώντας τες ζεστές.Μαρινάρουμε το παντζάρι με τη ζάχαρη, 1 κουτ.
σούπας ξίδι και αλατοπίπερο και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Έπειτα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 κουτ.
σούπας ελαιόλαδο.
Αφού ζεσταθεί καλά, τοποθετούμε το συκώτι της πάπιας, το ψήνουμε για μισό λεπτό και όταν πάρει ξανθό χρώμα, το γυρίζουμε από την άλλη.
Παίρνοντας το τηγάνι και κρατώντας το συκώτι με μια κουτάλα, αδειάζουμε τα λίπη που έχει βγάλει.
Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και το σβήνουμε με το υπόλοιπο ξίδι, το υπόλοιπο μέλι και το μαριναρισμένο παντζάρι, και το γλασάρουμε για περίπου 40 δευτερόλεπτα.
Το σερβίρουμε κατευθείαν καυτό.
Ο συνδυασμός του απαλού ζεστού φουαγκρά με το αιχμηρό ξίδι, που στη συνέχεια αναιρείται από το άμυλο στις φακές και τη γλύκα του μελιού, δημιουργούν ένα ευχάριστο παιχνίδι εκπλήξεων και αντιθέσεων.