Περσία: Γαλοπούλα με σαφράν και ξερά φρούτα

Περσία: Γαλοπούλα με σαφράν και ξερά φρούτα

Η γαλοπούλα πρωτομπήκε στην Περσία από τη θάλασσα, όταν, στα 1640, στο Καζερούν ανακάλυψαν «κάτι παράξενα πουλιά, με γυμνό κεφάλι», που επέζησαν από ένα ναυάγιο.

Υλικά
1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
Αλάτι
Σαφράν, διαλυμένο σε ζεστό νερό (3 κουταλιές), με λίγους κόκκους ζάχαρης

Γέμιση
120 γρ. άπαχο, αρνίσιο κρέας
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 κουταλάκι κουρκουμά και 1/2 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
Αλάτι και πιπέρι
90 γρ. ρύζι (για γεμιστά ή Μπασμάτι)
120 γρ. ξερά βερίκοκα
120 γρ. καρυδόψιχα
60 γρ. βερβερίδες (ξινά, αποξηραμένα βατόμουρα), ή ρόδι
90 γρ. σταφίδες
90 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρέας με το μαχαίρι, σαν κιμά. Κόβουμε σε λεπτές φετούλες το κρεμμύδι και το ροδίζουμε στο λάδι. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον κουρκουμά, την κανέλα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κρέας. Το τσιγαρίζουμε λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, και τέλος το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, αφού προηγουμένως προσθέσουμε λίγο νερό. Μόλις σωθεί τελείως το νερό, απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Καθαρίζουμε το ρύζι, το πλένουμε και το αφήνουμε να μουλιάσει σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου. Κόβουμε τα βερίκοκα στα έξι και τα περνάμε για λίγο από το τηγάνι, με ελάχιστο λάδι, μέχρι να ροδίσουν. Ανακατεύουμε συνεχώς.

Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις βερβερίδες και τις σταφίδες. Στραγγίζουμε το ρύζι και το αναμιγνύουμε με το κρέας και τα κρεμμύδια, στο μίγμα των ξηρών καρπών. Αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Πλένουμε τη γαλοπούλα μέσα-έξω, τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και την αλατίζουμε καλά. Τη γεμίζουμε με τη γέμιση που ετοιμάσαμε, τη ράβουμε και δένουμε τα πόδια της. Την ακουμπάμε σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου (τόσο, ώστε να μπορεί να την τυλίξει ολόκληρη) την αλείφουμε με το βούτυρο και την περιχύνουμε με το διάλυμα του σαφράν.

Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, για 5 ώρες, μέχρι να μαλακώσει. Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφού την αλείψουμε με βούτυρο την αφήνουμε να ψηθεί 1/2 της ώρας ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.



Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen