Follow us

Η σάλτσα ρου (roux) και η σάλτσα ντεμί γκλας (demi -glace)

Εποχή τρύγου και η άμπελος έχει φορέσει τα καλά της. Την τιμούμε με ένα μενού, που περιλαμβάνει αμπελόφυλλα, σταφύλια και κρασί. Εμπνευστής του αρχιμάγειρας Ντομινίκ Περό. Βουργουνδός και οινολάτρης, ελάχιστα υπομονετικός απέναντι στο «δήθεν», υποστηρίζει με πάθος τις αληθινές γεύσεις. Ίσως αυτό να ήταν εκείνο που γοήτευσε το πρώην αφεντικό του, τον Φρανσουά Μιτεράν

Η σάλτσα ρου (roux) και η σάλτσα ντεμί γκλας (demi -glace)

Η σάλτσα demi-glace γνωστή και ως μπριν (brune), είναι μια από τις πιο ντελικάτες σάλτσες της γαλλικής μαγειρικής που χρησιμοποιείται ως έχει, αλλά και ως βάση άλλων σος.
Η βάση της ντεμί γκλας είναι η roux, που είναι ουσιαστικά καβουρδισμένο αλεύρι. Το μυστικό μιας επιτυχημένης roux βρίσκεται στη χρήση μαγειρικού χοιρινού λίπους (saίndoux), αντί βουτύρου, επειδή αντέχει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα, το saίndoux, που δεν υπάρχει, μπορεί να αντικατασταθεί με φυτίνη. Ο χρόνος ψησίματος της roux και η απόχρωση που θα πάρει εξαρτώνται από την τελική της χρήση.

Για την παρασκευή της σάλτσας μπριν ανακατεύουμε σε ένα τηγάνι 50 γραμ. αλεύρι με 50 γραμ. φυτίνη και αφήνουμε το μίγμα αυτό να ψηθεί πολύ καλά, μέχρι να αποκτήσει ένα βαθύ καφετί χρώμα, σαν τη φλούδα του κάστανου - εξ ου και το όνομα brune - προσέχοντας να μην καεί και προσδώσει στη σος πικρή γεύση. Βρέχουμε με 1/2 λίτρου ζωμό, που κατά προτίμηση έχουμε φτιάξει με κόκαλα (πχ. των ορτυκιών, που πρώτα σοτάραμε με κρεμμύδια) - αν όχι, τότε με κύβους - προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας πελτέ, αλάτι, και ανακατεύουμε ενεργητικά με το σύρμα, μέχρι να πάρει βράση. Αφήνουμε, δίχως να ανακατέψουμε πάλι, σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει μία ώρα, αφαιρώντας κάθε τόσο τον αφρό και το λίπος που βγαίνουν στην επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για να έχουμε μια ευκολοχώνευτη και λεπτή στη γεύση σάλτσα. Αφού ψηθεί περνάμε τη σάλτσα από κωνικό σουρωτήρι και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για περαιτέρω χρήση.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ψωµί από Αλεύρι Ολικής Άλεσης

Πώς θα φτιάξεις ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ψωµί Ζυµωτό

Η συνταγή για ζυμωτό ψωμί.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι