Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
300 γρ. καστανό ρύζι
2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 φρέσκες πιπεριές τσίλι, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
3 στικ σέλερι, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 γλυκιά πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
30 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
45 γρ. βούτυρο
1 κονσέρβα ντοματάκια
1 κ.σ. πελτές
1/2 κ.γλ. σκόνη γαρίφαλο
1/2 κ.γλ. καγιέν
1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
200 γρ. ζαμπόν, σε χοντρές φέτες, κομμένες σε κύβους
250 γρ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες και ελαφρώς βρασμένες
Παρασκευή
Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε κινέζικο γουόκ και σε μεσαία φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διαφανή.
Ρίχνουμε το σκόρδο, τσίλι, σέλερι και γλυκιά πιπεριά και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες με τους χυμούς (σπάζοντας τες απαλά με ξύλινο κουτάλι) τον πελτέ, το μισό μαϊντανό, το γαρίφαλο, καγιέν, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Στο μεταξύ, στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στη σάλτσα μαζί με το ζαμπόν και τις γαρίδες.
Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύουμε, σκορπίζουμε από πάνω τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε μέσα στο σκεύος.
Η συνταγή αυτή, που προέρχεται από τη Νέα Ορλεάνη, είναι επηρεασμένη από τnv κουλτούρα των κρεόλ, όπου n καυτερή γεύση και τα μπαχάρια συνδυάζονται με το fusion των πολιτισμών.
Συνήθως μαγειρεύεται με στρογγυλόκοκκο ρύζι, αλλά εδώ προτιμήσαμε το καστανό ανεπεξέργαστο ρύζι, που τρώγεται πολύ στnv Αμερική.