Follow us

Χριστουγεννιάτικο καπόνι της Bresse με μπύρα, αντίβ και αχλάδια

Η κορυφαία γυναίκα σεφ της Ευρώπης (που μάγεψε πέρυσι με το μενού της στnv απονομή των «Χρυσών Σκούφων 2001» του «Αθηνοράματος») υπογράφει από το Παρίσι το ρεβεγιόν του ΕΥ. Η υψηλή γαστρονομία ξελογιάζεται από τις χάρες της μπίρας στο πιο «Oh mon Dieu!» σουαρέ των εορτών.

Χριστουγεννιάτικο καπόνι της Bresse με μπύρα, αντίβ και αχλάδια

Υλικά

Υλικά (για 8 άτομα)

1 καπόνι 3 κιλά (αν δεν βρείτε καπόνι τής Bresse, χρησιμοποιήστε φραγκόκοτα)

50 cl μπίρα

8 αντίβ

2 αχλάδια

Θυμάρι

Τσάιβς ψιλοκομμένο

30 γρ. βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Παρασκευή

Καθαρίζουμε το πουλί, το πλένουμε, το στεγνώνουμε και το αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στο πολύ ζεστό.

Βάζουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο, σε μέση προς δυνατή φωτιά, και βάζουμε το καπόνι να πάρει χρώμα απ όλες τις μεριές.

Το ψήνουμε μετά για 1 ώρα και 20 λεπτά.



Στο μεταξύ, κόβουμε τα αντίβ στα δύο και τα αχλάδια στα τέσσερα, αφαιρώντας τους κουκούτσια και κοτσάνια.

Μόλις τελειώσει το ψήσιμο του καπονιού, βάζουμε το πουλί σε πιατέλα και το αφήνουμε πάνω στην ανοιχτή πόρτα, ανάβοντας το φούρνο σε θερμοκρασία χλιαρή.

Παίρνουμε το σκεύος του ψησίματος, αφαιρούμε τα λίπη του καπονιού και πάνω στη φωτιά σβήνουμε με την μπίρα, βάζοντας να πάρει βράση.

Ξύνουμε με ξύλινη σπάτουλα τον πάτο για να αξιοποιήσουμε τους χυμούς του ψησίματος και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει το 1/3 των υγρών.



Το χύνουμε κατόπιν σε κατσαρόλα και προσθέτουμε αχλάδια και αντίβ.

Τα σιγομαγειρεύουμε σκεπασμένα για 25 λεπτά (να γίνουν τρυφερά, αλλά να κρατούν το σχήμα τους).

Ελέγχουμε αλάτι και πιπέρι Βγάζουμε τα αντίβ και τα αχλάδια και τα βάζουμε γύρω από το καπόνι.

Τελειώνουμε τη σάλτσα, βράζοντάς την μέχρι να μείνει μισή, προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε καλά.

Στο τέλος προσθέτουμε τσάιβς.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.