Follow us

Χοιρινό στο φούρνο με κυδώνια και φρικασέ

Σε έναν κόσμο όπου μέχρι και η μπουκιά υφίσταται τη δικτατορία του στιλ, καταφεύγουμε –καιρού επιβάλλοντος– σε γεύσεις που ζεσταίνουν την καρδιά με την αφοπλιστική τους αμεσότητα. Πληθωρικά σε αρώματα, χορταστικά και βελούδινα σε υφή, σας παρουσιάζουμε τα πιάτα-αρχέτυπα που συγκέντρωσαν γενιές και γενιές γύρω από το τσουκάλι. Μη διστάσετε στιγμή…

Χοιρινό στο φούρνο με κυδώνια και φρικασέ

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1,5 κιλό χοιρινό, ωμοπλάτη (το καθαρό κρέας να είναι 1 κιλό)

2 λεμόνια

300 ml νερό

75 γρ. ανάλατο βούτυρο

1 κιλό κυδώνια

50 ml ελαιόλαδο

2 μοσχοκάρυδα, τριμμένα (περίπου 1 κ.γλ. σκόνη μοσχοκάρυδο)

2 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. ζάχαρη

Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

Τρίβουμε τις φλούδες των λεμονιών και κρατάμε το ξύσμα.

Μετά, τα στύβουμε και κρατάμε το χυμό τους.

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και τρίβουμε το εσωτερικό του με το ξύσμα των λεμονιών.

Δένουμε το ρολό χρησιμοποιώντας σπάγκο.

Το ζυγίζουμε και υπολογίστε σωστά το χρόνο μαγειρέματος: υπολογίζουμε 20 λεπτά στο φούρνο για κάθε 500 γρ.

και 30 λεπτά στο μάτι της κουζίνας.

Βάζουμε το κρέας σε ένα καυτό τηγάνι και το τσιγαρίζουμε προσεκτικά, μέχρι το εξωτερικό του να αποκτήσει ωραίο χρώμα.

(Θα υπάρξει αρκετός καπνός κατά το στάδιο αυτό).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.



Μεταφέρουμε το χοιρινό σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα σχεδόν στο μέγεθός του.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο.

Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το χοιρινό για 30 λεπτά.

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε τέταρτα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μετά σοτάρουμε τα κυδώνια, προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε προσεκτικά με το τριμμένο μοσχοκάρυδο, το μέλι και τη ζάχαρη.

Ρίχνουμε τα κυδώνια στο χοιρινό και προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειάζεται.

Ξανακλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο όση ώρα υπολογίσαμε ότι χρειάζεται για να ψηθεί.

Υπάρχει πολύ φαγάκι με ψυχή στην ελληνική κουζίνα, από γιαχνί και πίτες μέχρι ρεβιθάδες και φασολάδες.

Η παρακάτω συνταγή, όμως, μαλακώνει την ψυχή με την υφή της και ανατάσσει το πνεύμα με την ανάλαφρα όξινη νοστιμιά της.

Είναι δε φτιαγμένη με κέφι από το μάγειρα που έκανε γνωστή την καλή ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό, τον Θόδωρο Κυριακού (από το Real Greek στο Λονδίνο).

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.