Follow us

Κριθότο (Λευτέρης Λαζάρου)

Δύσκολη δουλειά η ψαροκουζίνα. Κι αν υπάρχει κάποιος που την ξέρει καλά, είναι ο Λευτέρης Λαζάρου. Από το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα επιλέγουμε δύο συνταγές, για να ετοιμάσετε κατ’ οίκον ένα δείπνο ψαριού, επιπέδου Βαρούλκο!

Κριθότο (Λευτέρης Λαζάρου)

Υλικά

Υλικά (για 4 μερίδες)

100 ml ελαιόλαδο

150 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

250 γρ. κριθαράκι χοντρό

Μία κουταλιά ντομάτα κονκασέ

500 ml ζωμό κότας

Αλάτι, πιπέρι

250 γρ. καβούρι καθαρισμένο και πολύ καλής ποιότητας

100 γρ. μυζήθρα τριμμένη

Παρασκευή

Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και ρίχνουμε το κριθαράκι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα.

Μαγειρεύοντας όπως το ριζότο, μόλις το κριθαράκι γίνει λίγο διάφανο, προσθέτουμε την ντομάτα και περνάμε γύρω στα 15 λεπτά πάνω από την κατσαρόλα, ρίχνοντας το ζωμό λίγο λίγο και ανακατεύοντας ασταμάτητα.

Όσο «πίνει», προσθέτουμε.

Μετά, το απλώνουμε σε ένα ταψί να κρυώσει.

Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο καβούρι λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Σε αντικολλητικό τηγάνι και χαμηλή φωτιά ρίχνουμε τη μυζήθρα και ανακατεύουμε, κάπως σαν να την καβουρντίζουμε, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

Την αφήνουμε να κρυώσει.



Τέλος, σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να ζεσταθεί και προσθέτουμε τη μυζήθρα.

Ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε το καβούρι και, αν χρειαστεί, πιπέρι.

Γεμίζουμε ένα φορμάκι και αναποδογυρίζουμε για να σερβίρουμε.



Tip
Το κριθαράκι του Λαζάρου μαγειρεύεται με την τεχνική του ριζότο και ο σκοπός είναι να χυλώσει μεν αλλά να παραμείνει al dente.

«Βαρούλκο: Χρώματα, αρώματα, γεύσεις» του Λευτέρη Λαζάρου, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Η αλήθεια είναι ότι η παρασκευή των δύο αυτών συνταγών ταυτόχρονα δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα.

Το συνεχές ανακάτεμα, τα παράλληλα βήματα και τα διαφορετικά σκεύη απαιτούν περισσότερα από ένα ζευγάρι χέρια στην κουζίνα για να μπορέσουν να συντονίσουν δύο φαγητά, τα οποία θα σερβιριστούν ζεστά.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.